Home

Bogata povijesna građa PHPD Zora sada dostupna u digitalnom obliku

Trenutačno je dostupno 550 dokumenata, a ukupno ih je u fondu 2.600

6.12.2017.

Predstavljanjem projekta Digitalizacija baštine – Prvo hrvatsko pjevačko društvo (PHPD) Zora, danas je u gradskoj upravi započelo obilježavanje Dana Gradskog muzeja Karlovac. Ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić, naglasila je da je ovaj projekt nastao u suradnji s tvrtkom Link2, financiran je sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kultura. U digitalizaciju obimne građe Zore uloženo je 60.000 kuna.

- Ovo je zaista veliki rad i trud. Riječ je o digitalizaciji više od 2.600 jedinica, odnosno dokumenata PHDP Zora i na taj način je započet projekt Gradski muzej Karlovac online, naglasila je Božić.  

Viša kustosica Gradskog muzeja Sanda Kočevar kazala je da je trenutačno u digitalnom obliku dostupno 550 dokumenata iz fonda Zore, a zbirka će se dalje nadograđivati.

- Digitalizacija fonda PHPD Zora nametnula se kao jedna temelj digitalizacije zbirke dokumentarne građe iz nekoliko razloga. Prije svega zato što je to zaokruženi fond koji postoji u našem Muzeju, zato što bližimo obljetnici Zore, zato što je ove godine obljetnica Zorin doma, a osim toga ono što je nama kao muzealcima važno to je zaštita građe prije svega, istaknula je Kočevar.

Naime, budući da se radi uglavnom o osjetljivoj papirnatoj građi, ona je u principu nedostupna korisnicima. To više neće biti slučaj, jer će svima koji žele istraživati ili povijest Zore ili društvenog života Karlovca to sada biti puno lakše i jednostavnije.

Funkcioniranje platforme na kojoj se nalazi digitalizirana građa prezentirao je Goran Zlodi iz tvrtke Link2, s kojim je Muzej već surađivao i na Virtualnom muzeju industrijske baštine i na projektu Govori karlovačkog područja. Zlodi je naglasio da u upotrebi informatike u prezentaciji rada karlovački muzej prednjači pred ostalima u Hrvatskoj.

Ravnateljica Muzeja najavila je i ostatak programa obilježavanja Dana Gradskog muzeja, koji se nastavlja danas u 18 sati izložbom u Starom gradu Dubovcu, pod nazivom Dva mlina na Kupi. Uz ovu izložbu vežu se i dvije radionice jedna pod nazivom „Košarica, posudica…“, koja će biti 8. prosinca, a druga je 12. prosinca pod nazivom Moj mlin, a riječ o maketarskoj radionici.

U galeriji „Vjekoslav Karas“  15. prosinca se otvara izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja Zagreb.  Na sam Dan Muzeja, 18. prosinca, program počinje u prijepodnevnim satima kada će biti organizirana radionica izrade drvenih igračaka, slijedi Muzejska pitalica i predstvaljanje nove muzejske igre. Bit će predstavljen i noi broj Glasa. Još jedna radionica na rasporedu je poslijepodne, a u večernjim se satima otvara izložba „U potrazi za izgubljenim vremenom“.   

Rad Muzeja pohvalila je na današnjem predstavljanju i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić, posebice digitalizaciju građe PHPD Zora, koji povezuje gradske kulturne ustanove. Zahvalivši Muzeju na promicanju grada, Navijalić je spomenula i projekt Muzeja Domovinskog rata na Turnju.

- Vjerujem da ćemo u narednom periodu uspjeti realizirati i Muzej Domovinskog rata na Turnju, kao jedan kapitalni objekt, posebni objekt koji će dati dodatnu vrijednost samom promoviranju povijesti grada Karlovca, ali i da će svi djelatnici zajedničkim snagama promovirati sve ono što taj muzej u sebi nosi, poručila je zamjenica gradonačelnika.