Home

Educirano četrnaest novih pomoćnika u nastavi

Ukupno u karlovačkim školama s 37 učenika s teškoćama radi 36 pomoćnika u nastavi

12.10.2017.

Grad Karlovac organizirao je danas u Osnovnoj školi Turanj konferenciju za novinare povodom dodjele ugovora pomoćnicima u nastavi za školsku godinu 2017./2018. Grad Karlovac nositelj je ovog projekta u partnerstvu s devet osnovnih škola kojima je osnivač, a razdoblje provedbe projekta je 48 mjeseci. Uvodno je sve prisutne pozdravila ravnateljica Osnovne škole Turanja Snježana Žunac.

-Projekt živi s nama već četvrtu godinu. Ove godine je novost da je ugovor o bespovratnim sredstvima potpisan na četiri godine. To nam je važno, jer sada ne moramo strahovati svake godine hoćemo li moći pokriti projekt financijama, kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost je 8.154.324 kune, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.501.978 kuna, a Grad Karlovac sufinancira u iznosu od 652.345 kuna. Nešto više o važnosti projekta kazala je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

-Cilj je da uistinu u razredne odjele uđu educirani pomoćnici, kako bi na najbolji mogući način pomogli učenicima s poteškoćama, ali i isto tako pomogli i socijalizaciju tih učenika u cjelokupni razredni kolektiv. Ovo je izuzetno važan projekt, koji pomaže djeci da se uključe u redovan sustav obrazovanja i uči sve nas da prihvaćamo različitosti, rekla je Andreja Navijalić.  

U školskoj godini 2017./2018. u devet karlovačkih osnovnih škola osigurana je podrška obrazovanju za 37 učenika s teškoćama s kojima ukupno radi 36 pomoćnika u nastavi. Voditeljica projekta Ivana Matan kazala je da je edukaciju završilo četrnaest pomoćnika u nastavi, koji su ove godine po prvi put uključeni u projekt.

-Edukaciju je provelo učilište Idem iz Zagreba, koje ima dugogodišnje iskustvo u provođenju edukacije za pomoćnike u nastavi. Uglavnom su pomoćnici upoznati s osnovnim načelima rada s učenicima s poteškoćama, kazala je Ivana Matan.

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić uručila je ugovore pomoćnicima u nastavi, među kojima je i Siniša Mataković.

-Počeo sam raditi u vrtiću prije dvije godine i upoznao sam se s jednim dečkićem s kojim sam radio dvije godine i sada smo tu suradnju nastavili u Osnovnoj školi Banija. U ovom poslu najteže je doprijeti do djeteta, kad se to uspije, sve je lakše, istaknuo je Matan.

Od devet karlovačkih osnovnih škola najviše pomoćnika u nastavi ima Osnovna škola Banija i to sedam.