Home

Erdeljac: „Trebamo čuvati zanatstvo, obrtnike i njihov način rada“

Proslavljeno 130 godina obrazovanja obrtnika u Karlovcu

7.6.2018.

U Zorin domu je danas proslavljeno 130 godina školovanja obrtnika u Karlovcu. Proslavu je organizirala Mješovito industrijsko obrtnička škola. Prema riječima ravnateljice Snježane Erdeljac smatraju se školom nasljednicom.

- Dakle 1887. godine uredbom kraljevske zemaljske vlade donesena je odluka o osnivanju šegrtske škole u Karlovcu, a uvjet za otvaranje škole bio je 50 šegrta. Te 1887. godine Karlovac je brojao 226 šegrta u 22 različita zanimanje. Kako je zapravo MIOŠ slijednica te šegrtske škole, jer ima jako puno zanimanja, tako smo zaključili da bi mi trebali obilježiti tu važnu obljetnicu, napomenula je Erdeljac. 

Danas je ipak sve manje interesa za obrtnička zanimanja i više se o 42 zanimanja ne može govoriti. Erdeljac je rekla da MIOŠ ove školske godine nije upisao niti jednog zidara, niti pekara, iako se radi o zanimanjima koja vrlo brzo nalaze posao. Zato je na današnjoj svečanosti poručila:

- Trebamo čuvati zanatstvo, trebamo čuvati obrtnike i njihov način rada, jer ne samo da njihovi proizvodi oplemenjuju, jer nemaju samo uporabnu nego i estetsku vrijednost. Industrijski način proizvodnje ne može nikako obrtnički način proizvodnje i zato treba čuvati ta zanimanja, poručila je Erdeljac.

Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, kazala je da je ovo ogroman jubilej kada se govori o obrazovanju obrtnika, koji dokazuje koliko je Hrvatska tradicionalno obrtnička zemlja.

- Obrtničko zanimanje je karakteristično je dualni način obrazovanja, odnosno naukovanje, jer je to najbolji način prenošenja obrtničkog znanja i vještina. Ova škola je poznata po tome što je uvijek pratila Komoru da uvedemo takav način obrazovanja  koji zapravo odgovara obrtničkim zanimanjima. Na žalost posljednjih desetak godina strukovno obrazovanje u Hrvatskoj dosta je nazadovalo. U pripremi je nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, gdje smo nastojali uvesti naukovanje, jer to donosi brojne prednosti. Najveća je da potječemo zapošljivost mladih ljudi, istaknula je Lekić.

Obrtnici su, dodala je Lekić, nezadovoljni sa stečenim znanjima i zanimanjima s kojima učenici dolaze iz škole, jer premalo ima naukovanja i zato neki od tih učenika nemaju sreće kod zapošljavanja. Zato ih  puno traži zaposlenje izvan Hrvatske. Strani poslodavci osiguraju im naukovanje nakon kojeg oni vrlo brzo postanu kvalitetni radnici.