Home

Iza vatrogasca je još jedna neprospavana noć

Na terenu je bilo 50-ak vatrogasaca

13.3.2018.

Kroz Karlovac danas u prijepodnevnim satima očekuje se vrhunac vodenog vala. Karlovački vatrogasci veterani u borbi s poplavama, angažirani su bili i proteklih dana, kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Miroslava Rade.

- U proteklih pet, šest dana, od četvrtka sve gradske tvrtke, JVP Karlovac i dobrovoljne vatrogasne snage s područja Vatrogasne zajednice grada Karlovca punili su vreće. Uspjeli smo napuniti 30-ak tisuća vreća koje su jučer dislocirane na područje Logorišta, Male Švarče i Turnja. Naša akcija zajedno s Hrvatskim vodama i vojskom je doprinijela da smo smanjili broj plavljenih objekata na minimum. Voda je ušla u par objekata, ali s obzirom kakve su mogle biti štete, ovaj sustav koji je prvi put ovdje u Karlovcu primijenjen u ovako velikim razmjerima u obrani od poplava dao je rezultata. Iza nas je neprospavana noć, ali svi smo zadovoljni jer smo uspjeli u našim namjerama da sačuvamo objekte, izjavio je Rade.

Najviše posla vatrogasci su imali jučer tijekom dana i noćas, dodao je Rade.  

- Noćas je bilo angažirano 50 vatrogasaca. Radili smo na nekakvom optimalnom broju iz razloga jer smo morali mijenjati snage. Znači od subote, kako smo krenuli s punjenjem vreća i našim angažmanom, tako smo se izmjenjivali u tri dnevne smjene. To je trajalo od subote ujutro. Danas ujutro smo uveli prvi put i županijske snage pa su nam došli u pomoć i vatrogasci iz Vojnića, Ogulina, Žakanja i  Jurovskog Broda, koji su i sad na terenu. Nakon tri dana korištenja domicilnih snaga uveli smo i županijske snage, kazao je zapovjednik karlovačke JVP.

Posao u borbi s vodenim valom još nije završio, napominje Miroslav Rade.

- U ovom trenucima prolazi najveći vodeni val kroz Karlovac. Vidimo da se smanjenje vodostaja na svim dijelovima uzvodno i mi ostajemo na ovim pozicijama koje smo branili u proteklih dva dana. Nastavljamo i dalje sa svim aktivnosti. Propuštanja ima kroz barijere. To je normalno, s obzirom da je to rađeno u proteklih tjedan dana i na koju podlogu su stavljane. Sada nam predstoji pumpanje i zadržavanje ovih nivoa vode i sprečavanje plavljenja objekata, dodao je Rade.

U proteklim danima vatrogasci su najviše bili angažirani na područjjima uz Koranu i Mrežnicu, a radi se o gradskim naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča i Turanj, no opasnost prijeti i naseljima nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu.   

- Na području uz Kupu vatrogasci su isto cijelom dužinom angažirani. Za sada na ovim vodostajima nemamo problema, ali moram reći da smo uspjeli sačuvati i dio Šišljavića suhim. Tamo smo postavili jednu zapornicu i nasip u dužini od 100 metara, što je rezultiralo da do sada nemamo niti jednog plavljenja objekta niti u naselju Šišljavić. Vodeni val sigurno da će imati utjecaja na naselja Karasi, Koritinja, Blatnica, ali sada nam taj val predstoji u slijedećim satima pa ćemo prebaciti dio snaga na to područje, najavio je Miroslav Rade.