Home

Kompanija Heineken Hrvatska otvorila je u Karlovcu zeleno skladište

Investicija vrijedna dva milijuna i 700 tisuća eura

13.11.2017.

Otvorenje novog, zelenog skladišta kompanije Heineken Hrvatska održano je danas u krugu pivovare u Karlovcu.

Riječ je o središnjoj investiciji ove tvrtke u 2017. godini koja predstavlja nastavak ulaganja u lokalnu zajednicu te doprinos održivom poslovanju i zaštiti okoliša. Neprestano smanjivanje štetnog utjecaja na okoliš jedna je od ključnih odrednica poslovanja tvrtke Heineken Hrvatska, a upravo realizirani projekt zelenog skladišta najnoviji je primjer. Kod izgradnje objekta korišteni su materijali, metode i procesi koji su rezultirali svrstavanjem građevine u energetski razred A+. Govori direktorica Sektora lanca opskrbe u Heinekenu Hrvatska Valentina Belavić.

-Vrijednost investicije je dva milijuna i 700 tisuća eura. Zovemo ga zeleno skladište, jer je ekološko, a inače je crvena zaštitna boja Karlovačke pivovare, pa je skladište u crvenoj boji. U skladištu je vrlo dobra toplinska učinkovitost, a postavljena je led rasvjeta. Za ovaj projekt bile su angažirane karlovačke tvrtke Projektni ured Vinski i AB gradnja kao glavni izvođač radova. Za dva do dva i pol mjeseca u ovom ćemo skladištu imati električne viličare, kazala je direktorica Sektora lanca opskrbe u Heineken Hrvatska Valentina Belavić.  

Novo skladište za gotove proizvode unutarnje površine 5.200 kvadratnih metara, visine jedanaest metara i kapaciteta sedam tisuća paleta izgrađeno je za samo sedam mjeseci prema principima zelene gradnje. Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da je Gradska uprava kvalitetno odradila posao da bi investitor dobio potrebnu dokumentaciju u što bržem roku.

-Ono sa čime mi u Karlovcu moramo biti sretni, to je kad Heineken Hrvatska, odnosno Karlovačka pivovara, ulaže u svoj razvoj i ovo skladište definitivno je to. Moramo biti svjesni da investicije, koje uključuju nove tehnologije ne znače nužno povećanje broja radnih mjesta, ali za sve one koji danas rade u pivovari mislim da je ovo danas jedan važan trenutak, jer ta razvojna komponenta znači sigurnost radnih mjesta. Vrijedi istaknuti da je Gradska uprava od samog početka, pa do uporabne dozvole, zaista bila na raspolaganju i ovo je i nama na neki način jedan putokaz kako u buduće biti podrška zaista svim investitorima. Ovo je i jedno iskustvo kako razvijati i poticati lokalne gospodarstvenike da krenu putem novih tehnologija, prije svega, a onda i investicija, kazao je Mandić.

Kod izgradnje ovog skladišta po prvi put je u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja, kojom se iskopi smanjuju za pedeset posto, što u ovom slučaju znači pet tisuća tona manje zemlje odloženo na deponije, nego da se koristila klasična metoda temeljenja.