Home

Okrugli stol „Utjecaj Hidroelektrane Lešće na rijeku Dobru“

"Ovako nešto se više nikada ne smije ponoviti"

12.10.2017.

 „Utjecaj Hidroelektrane Lešće na rijeku Dobru“ bio je naziv današnjeg okruglog stola održanog u sklopu projekta „Transformacija-Novi pristup zaštićenim i NATURA 2000 područjima.

Ivan Mužar iz Udruge Eko Pan osvrnuo se na utjecaj HE Lešće na rijeku Dobru između ostalog rekavši:

-Posljedice se mjere u milijunima kuna. Ne znamo koji su zaključci nadležnog Povjerenstva i kolike su stvarne štete, ali one su ekonomski velike, a što se tiče gubitka nekih prirodnih staništa i potopljenih spilja na kanjonu Dobre, štete su nemjerljive, istaknuo je između ostalog Mužar naglasivši kako HE Lešće sve više utječe i na vodostaj rijeke Kupe.

-S ovim projektom pokušavamo dati neke odgovore kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo, poručio je Mužar.

Diplomirani inženjer arhitekture, Marinko Maradin, podsjetio je kako je Studija o utjecaju na okoliš napravljena još 1985. godine, a vlasnik ima građevinsku dozvolu, te legitimno pravo koristiti svoju građevinu, ali i obvezu kroz daljnje mjere anulirati utjecaj na okoliš.

-Ako smo legalisti, a trebali bi biti, trebali bismo poštivati tu građevinsku dozvolu. Da, ima problema i za te probleme se znalo i prije i struka je uvijek planirala hidroelektrane toga tipa s još jednom malom branom nizvodno da zaustavi vodni val. Rijeka Dobra je bila dobra rijeka dok nije „došao“ Gojak pa je dignuo neidentificiranu količinu vode iz Zagorske Mrežnice, nakon čega je cijela priča  s Lešćem eskalirala. Danas imamo kriznu situaciju na rijeci Dobri koja je svakodnevna, a krizne situacije se neće riješiti šminkanjem i betoniranjem, kazao je između ostalog Maradin. Naglasio je i očekuju rješenje koje će se morati ponuditi kroz prostorni plan. Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Grada i Županije, gradske i županijske Turističke zajednice, Aquatike, udruga za zaštitu okoliša…

Inače, ovaj okrugli stol je jedna od projektnih aktivnosti koja se održava u Karlovcu, Čakovcu i Osijeku. Voditelj projekta "Transformacija" iz udruge Zeleni Osijek, Dinko Pešić istaknuo je  glavne ciljeve tog projekta vrijednog nešto manje od 200 tisuća eura koji traje dvije godine i privodi se kraju.

-Cilj projekta je osnažiti javnost za što veću participaciju u samim inicijalnim fazama planiranja nekih zahvata u prirodi, naglasio je Pešić dodavši kako je generalni problem što se većina zahvata onda kada bi javnost trebala biti najviše uključena, provodi na prilično netransparentan način i na „skrovitim mjestima“.