Home

POPslastice u Knjižnici za mlade

Gost stand up komičar Perica Jerković

6.12.2017.

U sklopu projekta Knjižnice Mirana Jarca iz Novog Mesta, Knjižne POPslastice, danas je u karlovačkoj Knjižnici za mlade gostovao slovenski stand up komičar Perica Jerković koji je srednjoškolcima Gimnazije i Trgovačko-ugostiteljske škole govorio o svojim stand-up počecima i nastupima, književnosti i humoru kao odgovoru na aktualne društveno-političke događaje.

Alenka Murgl iz Knjižnice Mirana Jarca o projektu POPslastice koji je jako popularan u Sloveniji, kaže da kroz njega zapravo mladima žele ponuditi kvalitetne kulturne sadržaje, koji uključuju gostovanja stručnjaka iz područja književnosti, televizije, glazbe, likovne umjetnosti, fotografije, kao i mogućnost raspravljanja, susreta i druženja mladih s uspješnim osobama, s ciljem da saznaju kako su i na koji način ti ljudi uspjeli u životu te koliko im je znanje, knjiga i opća kultura u tome pomogla.

Današnje događanje nije zamišljeno kao klasično predavanje, već će ono biti u formi razgovora, odnosno, ono što me publika pita ja ću odgovoriti, uoči početka rekao nam je Jerković.

- Moji stund up nastupi, kojih je bilo po svim zemljama ex Jugoslavije temelje se najčešće na autobiografskim pričama, a jedan od najvećih problema predstavlja mi jezik i to ne slovenski, već materinji, jer od kad se bavim javnim nastupima govorim slovenski, pa uvijek postoji određena doza nelagode kad moram javno progovoriti materinji jezik. Političku scenu prvenstveno slovensku pratim i ako me nešto stvarno smeta i ako je izrazito radikalno onda to komentiram i u nastupima, kaže Jerković.

Ideju projekta POPslastice, Jerković je ocijenio je vrlo simpatičnom, jer omogućuje mladim ljudima da na jedan drugačiji način dođu u kontakt s poznatim osobama i na jedan opušten i neformalan način dobiju bolju sliku o tome što to uopće znači baviti se zanimanjima kao što su gluma, pjevanje ili komedija, odnosno zanimanjima koje sa sobom donose slavu i moć.

Inače, Perica Jerković vrlo je uspješan slovenski stand-up komičar, autor predstave "Rođen u Jugi", u kojoj između ostalog, govori o svojim uspomenama na početak školovanja u Sloveniji, u koju je došao iz Dervente prije dvadeset godina kao izbjeglica iz BiH. Još kao student počeo se baviti filmskom, a kasnije i stand-up komedijom.