Home

Predstavljen INTERREG program Italija – Hrvatska 2014 -2020.

Karlovačka je jedina kontinentalna županija koja sudjeluje u programu

21.4.2017.

U Aquatici je danas održan nacionalni info dan INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014 -2020. Ovo  je novi program prekogranične suradnje i  jedan je od najbogatijih programa prekogranične suradnje u Europi. Proračun iznosi 237 milijuna eura, od čega je 201 milijun eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, pojasnila je Tea Ivanišević, komunikacijski menadžer INTERREG programa Italija  - Hrvatska. Upravo u Karlovcu završava predstavljanje Programa, odnosno info dani koji su organizirani u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

- Info dane smo organizirali kako bi približili svim potencijalnim hrvatskim korisnicima značajke i pravila programa, isto tako i programsku strategiju, a  posebice sve detalje vezane za objavu prvog natječaja za dostavu projektnih prijedloga koji je već otvoren 27. ožujka za „Standard+“ projekte koji kapitaliziraju prethodno ostvarenu suradnju hrvatskih i talijanskih partnera, kroz programe na kojima su hrvatski i talijanski korisnici zajedno surađivali na prethodnom programskom periodu, kazala je Ivanišević.  

Uz osam hrvatskih županija u programu sudjeluje 25 talijanskih pokrajina, a Karlovačka županija je jedina kontinentalna županija koja je prihvatljiva za sudjelovanje u ovom Programu. Naime, sve ostale su županije uz more. Ivanišević je istaknula da se novi natječaj otvara danas i ostaje otvoren do 19. lipnja, koji bi mogao biti zanimljiv korisnicima iz naše županije.

- Financijski obim projekata je od 500.000 eura do milijun eura za  „Standard+“ projekte i do tri milijuna eura za „Standard“ projekte. Program će financirati sve one projekte gdje se partneri i korisnici budu udruživali, a vezano uz jednu od tematika programa, odnosno jedan od specifičnih ciljeva programa koji su vezani uz plave inovacije, sigurnost i otpornost, što podrazumijeva prilagodbu na klimatske promjene i prirodne katastrofe, zatim ciljevi programa vezani su kulturnu i prirodnu baštinu, kao prometne pomorske i kopnene veze.  Potencijalni korisnici programa su privatne i javne organizacije i institucije, koje se mogu organizirati u partnerstva sa ostalim hrvatskim i talijanskim i to je preduvjet, koji ćemo danas objasniti našim korisnicima, rekla je Tea Ivanišević.