Home

Predstavljene aktivnosti i rezultati projekta Netme-in

Jakšić: Čistoća Karlovac  je jedina komunalna tvrtka iz Europe koja sudjeluje u ovom projektu

7.3.2018.

Tehnička škola Karlovac i  karlovačka Čistoća  danas su predstavili dosadašnje aktivnosti i rezultate projekta Netme-in.

-Cijeli projekt se bavi socijalno osjetljivim skupinama u društvu. Dakle, skupinama koje nisu dovoljno prepoznatljive, kojima nije prepoznatljiv njihov digitalni identitet te su one nevidljive, kako međusobno tako i poslodavcima na tržištu rada. Smisao je ovog projekta da na neki način te skupine međusobno povežemo, da budu vidljive, da budu umrežene, te da se na platformama društvenih mreža mogu na neki način predstaviti, da budu vidljivi poslodavcu i dostupni na tržištu rada, kaže nam ravnatelj karlovačke Tehničke škole Ivan Janković.

-U Tehničkoj školi, kad smo 2015. krenuli s projektom, bilo je nekoliko učenika iz te socijalno osjetljive skupine.Trenutno u školi nemamo niti jednog polaznika romske populacije, nažalost. Mi se upravo s ovim projektom uključujemo i pokušavamo promovirati i našu školu i naše programe da bi zbog te jedne činjenice da romska populacija nažalost odustaje od svog školovanja već tijekom osnovne škole, a da ne kažem kada dođu u srednju školu jer su tu doista rijetko koji. Nastojimo ovim projektom i naše programe učiniti interesantnim da se u njih upisuju,da ih završavaju i da bi bili na tržištu rada, dodaje Janković.

-Uključivali smo ih kroz POUKA-u da su polako završavali osnovnu školu. Kroz ovaj projekt su na javnim mrežama producirane i uspostavljene veze, ne samo međusobno njih ovdje na području grada Karlovca i Karlvoačke županije,nego i  među drugim županijama. Dakle, oni se međusobno vide na Facebooku i Instagramu, međusobno  komentiraju. Također smo im organizirali školu romskog jezika i kulture gdje je bilo 15-tak polaznika koji su odslušali tu edukaciju, istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Karlovac Ivan Janković.

Projekt već  traje dvije i pol godine i završit će u lipnju, konferencijom u Parizu. O sudjelovanju tvrtke Čistoće govori ondašnji direktor Damir Jakšić.

-Raritet ili zanimljivost je da je ova linija europskih projekata ili europskog novca isključivo namijenjena školama. Ovdje su pak malo odškrinuli vrata da se mogu javiti i tvrtke, tako da smo mi jedina tvrtka iz Hrvatske. U ovom projektu sudjeluje uz  50-tak škola i  jedna tvrtka iz Hrvatske.; uz to jedina smo komunalna tvrtka iz Europe koja sudjeluje u ovom projektu.

Vrijednost projekta je, na razini svih pet partnera iz Europe 400 tisuća eura, dok su Čistoća i Tehnička škola dobile po 22 tisuće eura.

U sklopu današnjih aktivnosti predstavljen je i vlastiti električni automobil Tehničke škole Karlovac te prezentirane mogućnosti uključenja učenika iz socijalno osjetljivih skupina društva u program. Na kraju je odigran  revijalni turnir u malom nogometu između Tehničke škole, Čistoće i reprezentacije Roma Hrvatske.

Otvorenom danu projekta Netme-in prisustvoali su predstavnici ostalih partnera: Karlovačke županije, Grada Karlovca, Područnog ureda HZZ-a u Karlovcu, KARLA-e i Pučkog otvorenog učilišta POUKA.