Home

Pročelnik Pero Karmelić: „Broj podnesenih zahtjeva za legalizaciju je poražavajući“

Nakon 30. lipnja zahtjevi za legalizacijom više se neće moći podnositi

8.2.2018.

Pročelnik Upravnog odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenje, Pero Karmelić na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo se na aktivnosti navedenog odjela u protekloj godini, te najavio predstojeće.

Govoreći o radu Odjela u protekloj godini, Karmelić je istaknuo kako su riješili više od 2.200 predmeta, od čega su 663 predmeta legalizacije, odnosno izdanih rješenja o izvedenom stanju na kojima su radila tri djelatnika, zatim 1.665 drugih upravnih i izvanupravnih predmeta, od građevinskih dozvola, statusa zemljišta, uporabnih dozvola i pravomoćnosti na kojima su radila četiri djelatnika.

-Postignut je cilj kojega je zacrtao gradonačelnik da svaki djelatnik Upravnog odjela koji radi na dozvolama mora doseći granicu od 400 riješenih predmeta na godinu i mi smo se tu približili i smatramo da će to biti zadovoljavajuće, kazao je Karmelić.

U prošloj godini izdali su 111 građevinskih dozvola i 59 uporabnih dozvola, te se, kako je naveo, pozitivan trend nastavlja i u ovoj godini gdje je već zaprimljeno 14 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola.  Istaknuo je kako posebnu težinu i značaj ima izdana građevinska i uporabna dozvola za vrtić Rakovac, a posebno raduje i konačno rješenje okoliša i parkirališta OŠ Grabrik, zatim izazovni projekt sportske dvorane od gospodina Feitla na Borlinu, zeleno skladište Heinekena i drugo.

Ovaj pročelnik posebno se osvrnuo na gradsku četvrt Baniju naglasivši kako se ona kao nekadašnja industrijska četvrt sada ponovno pretvara u jednu trgovačku i industrijsku gradsku četvrt gdje se odvija velika aktivnost u gradnji proizvodnih pogona . Pri tom je istaknuo skladište Lane Commerca, zatim proizvodni pogon tvrtke Reta, pa Hotel Europu, Tiskaru Ivan na Selcu, širenje pogona HS Produkt-a, tvrtku PPK…Kazao je i kako se svi raspoloživi prostori u skladu s prostornim planom tamo praktički zauzeti, tako da predstoji izmjena Prostornog plana  Grada Karlovca kako bi se dobio jedan novi prostor za industrijske zone. Dodao je i kako sada svu nadu polažu u Poslovnu zonu Gornje Mekušje za koju su također izdali građevinsku dozvolu i sada je na potezu pronalazak investitora i pokretanje proizvodnje.

Što se pak tiče zahtjeva za legalizacijom, oni su prema riječima Karmelića, poražavajući.

-Mi smo za sedam mjeseci, u razdoblju od 1. srpnja 2017. do 7. veljače 2018. godine zaprimili svega 139 predmeta za rješavanje legalizacije što je stvarno premalo. Nadamo se da će se u ovom preostalom razdoblju do 30. lipnja 2018. godine taj broj podnošenja zahtjeva znatno povećati, jer svjesni smo da nelegalnih objekata na području grada Karlovca stvarno ima više nego što je podnesenih zahtjeva, naglasio je.  S druge strane, gledajući 2013. godinu kada je poneseno više od 7.000 zahtjeva za legalizaciju, nama je ostalo u rješavanju nekih 1.800 predmeta. Međutim, osnovni problem tih 1.800 predmeta je što su oni prazni. Tako da ćemo biti prisiljeni jednostavno odbijati takve predmete jer statistički se vode neriješenim, a praktički nemamo što rješavati na tim predmetima, izjavio je Karmelić. Kazao je i kako ima puno razloga zašto ljudi ne podnose zahtjev, jer „nekima je preskupo, neki su to legalizirali kroz druge uporabne dozvole i ne trebaju, neki su podnosili reda radi pa su utvrdili da za to niti ne treba zahtjev, međutim problem je očit  i mi ćemo ga u 2018. godini počet rješavati“.

-Stoga još jednom apeliram na sve one podnositelje zahtjeva iz 2013. godine da popune zahtjeve, da dođu u naš ured da to riješimo, a i na ove nove podnositelje zahtjeva da vide ima li nelegalnih objekata na njihovim parcelama, kućama i da podnesu zahtjev, istaknuo je. Dodao je i kako u konačnici legalizacija i nije baš tako preskupa, te kako je u svakom slučaju mnogo jeftinija nego ići raditi građevinsku dozvolu i sve ispočetka.

-To je jedna šansa sada i što će biti nakon 30. lipnja 2018. godine to nažalost mi ne znamo, al očito se nakon toga takvi zahtjevi više neće zaprimati, poručio je Karmelić. Rekao je i kako su sa svim dužni upoznati građevinsku inspekciju, kako sa svim onim što je legalizirano, tako i sa zahtjevima koji su poneseni, a  legalizacija nije provedena.

A što se tiče onih koji se uopće nisu odazvali za pokretanje legalizacije, oni nekretninu neće moći graditi niti prodavati, a o eventualnom rušenju ili drugim mogućim posljedicama odlučit će Ministarstvo graditeljstva u skladu sa zakonom.