Home

Sajam obrtništva - očekuje se više od 80 izlagača

Ovogodišnji sajam u znaku strukovnih škola

13.9.2017.

Više od 80 izlagača iz šest županija, te iz susjedne Bosne i Hercegovine te Slovenije okupit će se na 14. Obrtničkom sajmu i 4. Sajmu ekoloških proizvoda, koji počinju u utorak 19. rujna, najavili su organizatori.  Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković istaknuo je da se ove godine, uz Obrtničku komoru i Udruženje obrtnika grada Karlovca u organizaciju uključio i grad Karlovac.  

- Pokrovitelji sajma su Karlovačka županija i Ministarstvo gospodarstva i obrta. Na otvorenju koje će biti 19. rujna, u 17 sati bit će nazočna potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta Martina Dalić, zamjenica Ana Mandac te državni tajnik Mario Antonić, što govori o ugledu sajma, najavio je Stanković.  

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca Davor Vinski, da će se kao i prethodnih godina, na sajmu predstavljati cehovi. Drugi dan sajma, odnosno srijeda je predviđena za Ceh građevinara, gdje će građevinari i njihovi partneri dobavljači, a bit će organizirane radionice i natjecanja za učenike koji se školuju za građevinska zanimanja.  Četvrtak  je rezerviran za dva ceha, Ceh frizera i kozmetičara i Ceha cvjećara. Vinski je uvjeren da će i ove godine lijepe kreacije privući brojne posjetitelje. Jedna od novina na ovogodišnjem Obrtničkom sajmu je sudjelovanje strukovnih škola, koje će također imati svoj dan.  

- U petak imamo dan strukovnih škola. Sudjeluju Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola, Tehnička škola, Trgovačko ugostiteljska škola i Obrtnička i tehnička škola Ogulin. Srednjoškolci će imati priliku pokazati što i kako rade, a bilo bi dobro da dođe i nešto mlađih iz osnovnih škola da vide što njihovi stariji kolege rade. Tako da bi se i neki mlađi mogli opredijeliti za strukovne škole, najavio je Davor Vinski.  

Za vrijeme trajanja Obrtničkog sajma za ugostiteljsku ponudu zadužen je stalni partner tvrtka Pleter, a u večernjim satima svakog je dana predviđen i glazbeni program, gdje će nastupiti Boemi i Rečički sokolovi.

Robert Poturica, predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Karlovačke županije, najavio je program 4. Sajma ekoloških proizvoda, na kojem se očekuju izlagači iz tri županije. Kao i ranijih godina moći će se vidjeti i kušati proizvodi od ljekovitog bilja, meda, povrća, voća…  

- Prvi put ove godine s nama će biti predstavnici Zadruge za etično bankarstvo, oni će predstaviti programe za financiranje poljoprivrednika.  Bit će s nama i Savjetodavna služba i radit će prezentacije svojih programa. Pučko otvoreno učilište Karlovac će predstaviti programe za osposobljavanje poljoprivrednika. Imat ćemo izložbu poljoprivrednih strojeva, a s nama će biti i Turistička zajednica. Sponzor ekološkog sajma je KTC, rekao je Poturica.

Ispred suorganizatora Grada Karlovca, zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak pozdravio je napore obrtnika, posebice što je i Obrtnički sajam jedna od manifestacija koja se odvija u staroj gradskoj jezgri, na Starom placu.  

- Za vrijeme trajanja obrtničkog sajma naša Zvijezda ponovo postaje središte zbivanja u našem gradu što nas posebno veseli. Grad Karlovac se ove godine nešto značajnije uključio u organizaciju ovog sajma i želimo na takav način naglasiti naše opredjeljenje prema razvoju obrtništva u kontekstu potpore tom segmentu našeg gospodarstva. Zahvaljujem svima koji su se uključili u organizaciju i pozivam sve građane da od 19. do 22. rujna posjete Karlovac i da posjete sajam obrtništva.

Uz dva spomenuta sajma, novina je i Sajam kontinentalnog turizma i smotra vivodinskih vinara. Ovaj dio sajamskog programa nastavlja se na prostru Trga bana Josipa Jelačića, nakon zatvaranja obrtničkog sajma. U dva dana, 23. I 24. Rujna svoju će ponudu predstaviti vinogradari, vinari i voćari ozaljskog kraja, a u sklopu sajma turizma predstavit će se prateća industrija.