Home

Škola zdravog života i zdrave prehrane na Muljavi

Tri dana edukacija, radionica i osobnih nutricionističkih savjeta

12.6.2018.

Udruga oboljelih od raka, leukemije i ostalih malignih bolesti Novi život, na današnjoj konferenciji za novinare predstavila je Školu zdravog života u prirodi, koja će se održati od 22. do 25. lipnja u Lovačkom domu Muljava na Petrovoj Gori. U sklopu škole održavat će se seminari i radionice koje će voditi mr. Nenad Butković, poznati nutricionist i Ivan Mandić predsjednik udruge Novi život.

Iako je organizator ovog trodnevnog seminara udruga Novi život koja okuplja oboljele od raznih vrsta malignih bolesti, teme radionica nisu prvenstveno namijenjene oboljelima, rekao je mr. Nenad Butković.

- Škola je namijenjena cjelokupnoj zajednici, a pogotovo roditeljima s djecom, ljudima koji žele zdravo živjeti, koji nemaju i nisu bolesni, ali se jednostavno loše osjećaju, onima koji žele smršaviti i naučiti zdravo i pravilno to raditi. Jednostavno rečeno, ova škola nije namijenjena samo bolesnim ljudima, već svima koji žele poboljšati kvalitetu života.

Program će se sva tri dana održavati u zatvorenom i na otvorenom djelu Muljave, tako što će predavanja trajati oko dva sata, nakon čega slijede kuharske radionice s profesionalnim kuharom, a prema mojim smjernicama, kaže mr. Butković. Najvažniji dio edukacije očituje se kroz personalizirani pristup tzv."jedan na jedan", sa svakim prisutnim, kako bi što bolje i efikasnije riješili problem ili možebitnu nedoumicu oko navika i načina prehrane. Isto tako, pokazat ćemo i da zdrava prehrana i hrana nije skupa, da to nisu namirnice iz egzotičnih zemalja već da se one nalaze tu oko nas, sezonskog i lokalnog su tipa, a kao nadogradnja tu su onda dobri dodaci prehrani, ali ne bilo kakvi, jer oni nisu bez veze, ali ako ih se ne zna primijeniti onda postaju bezvezni, naglašava Nenad Butković.

- Smisao ovih radionica i edukacija prvenstveno je podizanje svijesti o prevenciji, odnosno preveniranju teških i neizlječivih bolesti koje u pravilu dolaze iz okolišnih čimbenika, među kojima je na prvom mjestu stres, ali i loša i nezdrava prehrana, kaže Butković.

- U današnje vrijeme, ljudi su svatko iz svojih razloga izgubili osnovne vještine pripreme hrane, koje ćemo pokušati ovim radionicama vratiti, kako teoretskim tako i praktičnim pristupom. Zdrava prehrana i prehrambene navike osnova su zdravlja i zdravog života, jer u suprotnom, nerijetko se završava na kako kaže, nesretnim dijetama, ne samo redukcijskim već i onim detoksikacijskim i drugim kavzi pojmovima, a koje želimo ovakvim edukacija i druženjima spriječiti.

Predsjednik udruge Novi život Ivan Mandić prisutnima će među ostalim otkriti kako se je izliječio od dijabetesa te kako već pet godina živi bez inzulina kao i zašto je prekinuo kemoterapiju koju je primio kako bi izliječio neizlječiv tip raka.

Obojica zaključuju da su u Školu dobro došli svi oni koji žele otkriti i naučiti na koji način doći do boljeg i kvalitetnijeg života, preventive radi, ali i kada se susretnu sa bilo kojom bolesti.

Prijave za Školu zdravog života u prirodi, koja ima i humanitarni karakter kao i sve ostale informacije mogu se dobiti u Udruzi u Preradovićevoj 5 u Karlovcu ili na broj mobitela 091 944 7185.

Vlasnici kućnih ljubimaca ovaj put i njih mogu povesti sa sobom, jer je i za njih osiguran besplatan smještaj.