Home

U povodu Dana žena iz ŽGK Korak poručuju: „Ratificirajte Istambulsku konvenciju“

Karanfilima su aktivistice Koraka podsjetile sugrađanke da je danas njihov dan

8.3.2018.

Međunarodni dan žena obilježile su danas članice Ženske grupe Korak. Podijelivši karanfile na Trgu Matije Gupca podsjetile su sugrađanke da je danas njihov dan. Pridružila im se i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

- Danas je jedina poruka Koraka Vladi RH ratifikacija Istambulske konvencije. Već četiri ili pet godina od potpisivanja te Konvencije čekamo ratifikaciju, svi obećavaju i nikako da do toga dođe. Prošle godine je gospodin Plenković obećao do kraja godine biti potpisana. Došao je kraj godine, treći je mjesec ove godine i nema još potpisa, istaknula je u povodu Međunarodnog dana žena predsjednica Koraka Mirjana Duduković.  

- Mislim da je jedina poruka našoj Vladi i predsjedniku Vlade: „Potpišite već jednom tu Istambulsku konvenciju ili recite pravi razlog zašto nije potpisana.“, dodala je Duduković, a o razlogu zašto se odgađa njezino potpisivanje je rekla da on leži vjerojatno u činjenici da Konvencija obavezuje potpisnike da je se moraju držati.

- Problem je čini mi se i financiranje svih onih koji se bave onime što je navedeno u Istambulskoj konvenciji, a to je zaštita prava žena i djece, s naglaskom na žrtve nasilja i mislim da je došlo zadnje vrijeme da se to napravi.

U ime gradonačelnika aktivisticama Koraka Dan žena čestitao je pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, Vlatko Kovačić.

- Međunarodni dan žena važan je s obzirom da su se žene borile za svoja radna prava, prvenstveno za skraćeni radni tjedan i radno vrijeme, a isto tako i za pravo glasa. Danas se više ne bavimo tim temama, ali u svakom slučaju radni uvjeti i prava žena kod radnih odnosa i dalje su aktualni, tako da je važno obilježavati taj dan, poručio je Kovačić.  

Neke su Karlovčanke rekle da im nitko osim aktivistica Koraka nije danas čestitao njihov dan, a da se prije slavio ljepše. Jedna je ipak starija žena rekla kako ona nije imala vremena za slavlje, jer se „radilo u tri smjene“.