Home

U tijeku radovi u osnovnim školama Grabrik i Švarča

U OŠ Grabrik obnovljena je podloga dvorane i uređuju se sanitarni čvorovi, a u OŠ Švarča radi se na prenamjeni prostora

9.8.2018.

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić obišla je danas osnovne škole Grabrik i Švarča gdje su završeni ili su u tijeku radovi koji se obavljaju tijekom ljetnih praznika.

Tako je u objektu OŠ Grabrik izvedeno nekoliko radova, a pobrojala ih je ravnateljica Željka Škot.

-U sportskoj dvorani uređena je podloga dvorane, obavljeno je brušenje i lakiranje parketa, te izvlačenje sportskih crta. Radovi su na vrijeme obavljeni i predstoji dotjerivanje ovog prostora, čišćenje i stavljanje švedskih ljestvi na zid. U ostatku škole radi se na uređenju sanitarnih čvorova kod ulaza u zgradu škole u prizemlju i na katu. To će također biti gotovo do početka nastave, a uređeni su i podovi u dvije učionice u zgradi, istaknula je Škot. Ukupan iznos tih radova je 447 tisuća kuna. Dijelom su financirani iz vlastitih sredstava od najma dvorane, a ostatak je iz decentraliziranih sredstava Grada Karlovca.

U OŠ Švarča radi se na prenamjeni prostora zbog povećanja broja učenika vrijednoj 100 tisuća kuna. Obilazeći ti školu, zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić izjavila je:

-Ono što pokazujemo i dokazujemo je kontinuirano ulaganje u naše odgojno obrazovne ustanove, pa tako i u naše škole. Posebno veseli što su ove godine u OŠ Švarča krenuli u radove kako bi osigurali još jednu učionicu, jer će od rujna  ova škola imati tri prva razreda s po 22 učenika, ukupno 66-ero djece i ova škola pokazuje najveći porast broja učenika. Pretpostavljamo, a sigurno je jedan od razloga i taj što radi u jednoj smjeni pa ima osiguran produženi boravak. S povećanjem broja učenika ukazala se potreba i za još jednom grupom produženog boravka koja također kreće od jeseni, istaknula je Navijalić.

Osim samog uređenja prostora, u OŠ Švarča radi se na nabavi opreme kao i uređenje informatičke učionice zbog nove odredbe Pravilnika po kojoj je informatika obavezan predmet u petim i šestim razredima.

-Vjerujemo da ćemo na neki način ovim ulaganjima stvarati dobre uvjete za našu djecu i dobre uvjete za mlade obitelji koje borave u gradu Karlovcu ili planiraju doći u grad Karlovac živjeti, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Među novinama vezanim za ostale osnovne škole, rekla je kako s početkom nove školske godine, 3. rujna prelaze u jednu smjenu OŠ Banija i OŠ Rečica i u tim školama su također u tijeku određena ulaganja kako bi se osigurao dovoljno kvalitetan prostor za boravak učenika.

-Sva ulaganja u škole nastojimo financirati kako vlastitim sredstvima škola, decentraliziranim sredstvima Grada Karlovca, ali i koristeći sve raspoložive fondove na nacionalnoj razini. Veliki dio ulaganja u škole osiguran je i realiziran je i osiguran kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno kroz Ministarstvo graditeljstva, kazala je.

Što se tiče značajnijih kapitalnih ulaganja u osnovne škole realiziranih 2017. i 2018. godine istaknula je energetske obnove zgrada osnovnih škola Švarča, Skakavac i Dubovac ukupno vrijednih  5,4 milijuna kuna. Nadalje, predstoji realizacija projekta energetske učinkovitosti u Područnoj školi Tušilović koji je odobren  i čeka se potpis ugovora. U toj školi radit će se nova kotlovnica i grijanje na pelete, te promjena dijela stolarije. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt financira  s 516 tisuća kuna, a Grad kroz decentralizirana sredstva s 266 tisuća kuna.

Navijalić je navela kako su na natječaj navedenog fonda prijavili i energetsku obnovu OŠ Banija i čekaju rezultate, a vrijednost radova bila bi oko četiri milijuna kuna. Također, za novi natječaj Fonda pripremili su dokumentaciju za prijave energetske obnove zgrada OŠ Turanj i Braća Seljan, a s preseljenjem MIOŠ-a, oslobodit će se prostor pa se, kako je navela, može razmišljati o OŠ Braća Seljan kao školi koja će raditi u jednoj smjeni, a vidjet će se mogućnosti i s OŠ Dragojla Jarnević.

Iako je u OŠ Švarča bilježi povećanje broja učenika, nastavlja se negativan trend i ove godine će biti manje učenika nego prošle.

-Negativni trend se nastavlja, bilježimo porast broja učenika u OŠ Švarča, OŠ Dubovac prešla je broj od 800 učenika, a pad se ove godine osjeća posebice u OŠ Turanj i OŠ Grabrik. Očito se mijenja socijalna slika u gradu s obzirom na populaciju koja živi u pojedinim područjima grada Karlovca. Zato ponovno naglašavam da ćemo nastojati različitim mjerama koje ćemo sami osmisliti a i u suradnji s nacionalnom razinom pokušati stvarati uvjete kako bi se demografska slika u našem  gradu popravila, istaknula je Navijalić. Dodala je kako je ukupno nekih 50-ak učenika manje ove godine upisano u osnovne škole grada Karlovca, ali zadržao se broj razrednih odjela, a kako je istaknula, veseli povećanje broja učenika po pojedinim školama, kao i porast interesa za vrtiće.