Home

U Zorin domu premijera predstave "Jaje" i obilježavanje dana Palčića

Dramski studio Zorin doma izvedbu predstave posvetio Palčićima

14.11.2017.

Nekoliko značajnih datuma bit će u petak obilježeno u Gradskom kazalištu Zorin dom. Među prvima je to premijera predstave "Jaje", Dramskog studija Zorin dom, koji u ovom mjesecu slavi i značajnu obljetnicu 65. godina djelovanja, te obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, kojeg će zajedno s Kazalištem obilježiti karlovački ogranak udruge Palčići.

Na današnjoj konferenciji za novinare uoči premijere, promotivne i humanitarne akcije događaj su najavili ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan, glasnogovornica karlovačke udruge Palčić, Ankica Čurjak te članice Dramskog studija Ivana Paljug, Mila Grginčić i Lucija Luketić. Srećko Šestan među ostalim je izjavio da će izvedbu ove premijerne predstave "Jaje" Dramski studio posvetiti Palčićima pa će se i na taj način Kazalište uključiti u Dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci.

A tko su Palčići i s kakvim se problemima nose njihovi roditelji te na koji im se način može pomoći, Ankica Čurjak je među ostalim rekla.

- U Hrvatskoj se sve više djece rađa prije vremena, a ta brojka nerijetko se kreće od 2500 do 3000. Problemi se automatski udvostručuju kad tako rođeno dijete dođe u obitelj, prvenstveno zato što se vrlo često suočavaju s brojnim bolestima, a u konačnici i posljedicama istih. Upravo zbog svih tih problema, osnovana je udruga Palčić koja pomaže roditeljima tako rođene djece. Čurjak je naglasila da je u proteklih pet godina, od kada djeluje, Udruga kroz donacije i humanitarne akcije pomogla opremanje 30-tak rodilišta diljem Hratske, pa vjeruje da će i ova promotivna akcija koja počinje dva sata prije predstave senzibilizirati Karlovčane na postojanje tog problema.

U svrhu podrške i osvješćivanja problematike prijevremeno rođene djece, vizualni identitet zgrade Zorin doma privremeno će promijeniti. Naime, kako je ljubičasta boja, boja simbol Palčića, tako će i Kazalište te večeri biti obojano ljubičastom bojom.

Autor predstave "Jaje" je Zdravko Krilić, režiju potpisuje Sanja Hrnjak, autor glazbe i songova Mate Metišić, kostimografkinja je Morana Petrović, scenografkinja Marta Crnobrnja, scenski pokret i koreografiju potpisuje Martina Maričić, a u predstavi je angažiran kompletan ansambl Dramskog studija, odnosno, kako je to već specifično za režiju Sanje Hrnjak, kombinacija malih i velikih glumaca, izjavila članica studija Ivana Paljug.

Premjera predstave "Jaje" počinje u 20 sati, a od 18 sati Udruga Palčić postavom svojeg štanda s promotivnim materijalima obilježit će ispred kazališta Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.