Home

Udruženje obrtnika proslavilo dva velika jubileja

Zaslužnim obrtnicima, ali i ostalima koji su pomogli u razvoju obrtništva uručene su povelje

11.10.2017.

Pola stoljeća neprekidnog rada i 85. godišnjicu osnivanja proslavilo je danas Udruženje obrtnika grada Karlovca. Na svečanoj akademiji u Zorin domu predsjednik Udruženja Davor Viski je podsjetio na da dva važna datuma, a to je 16. listopad 1932. godine kada je održana osnivačka skupština tada udruženja zanatlija, kojem je na čelu bio Marko Petrić. Karlovac je tada imao 650 obrtnika. Drugi važan datum u povijesti karlovačkog Udruženja obrtnika je 24. rujna 1967. Kada je osnovano udruženje zanatlija, a kojem je na čelu bio Petar Zdjelar. Obrtnici su tijekom svih tih godina prolazili kroz dobra i manje dobra vremena, a jedno od najznačajnijih postignuća u novijoj povijesti je uređenje i otvorenje Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici.

- Danas Udruženje ima nešto više od 800 obrtnika i danas se bori za interese obrtnika i interese našeg grada. Grada koji nas prihvaća kao partnera i s kojim se trudimo graditi bolje sutra. Brojne subvencije, pomoći direktne ili indirektne u vremenima teškim za obrtništvo u čemu sudjeluje i naša županija i na tome im hvala, rekao je između ostalog Davor Vinski.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je ovom prilikom  spomenuo sustav obrazovanja kao jedan od gorućih problema obrtništva, ali da obrtništvo još uvijek nije dovoljno cijenjeno u društvu.

- Još uvijek politika ne doživljava obrtništvo, još uvijek obrtništvo nije tamo gdje mu je mjesto i upravo na svima nama jest da svaki dan svojim primjerima pokazujemo koliko vrijedimo, a posebno u onom dijelu kad govorimo koliko je važno i vrijedno biti majstor. Majstor svog zanata, majstor koji svojim rukama zna nešto učiniti i stvara nove vrijednosti i otvara nova radna mjesta, poručio je Ranogajec.

Gradonačelnik Damir Mandić ponovio je da je intencija gradske administracije da bude servis obrtnicima i svima koji stvaraju i otvaraju radna mjesta.

- Svi zajedno moramo promisliti o svim stavu i prema gradu, a i prema domovini. Hoćemo li ostati na razini čuvara ili će pokušati Karlovac, domovinu gledati iz budućnosti. Tu je izazov i za politiku i gradsku upravu, ali i za vas. To je prepoznavanje trenutka, odnosno inovacija. Obrtnici grada Karlovca su uspjeli opstati jer su imali taj „živac“. Moramo biti čuvari postojećeg, ali bez ove dimenzije promišljanja unaprijed i prilagođavanja vremenu, bojim se da ćemo biti, kao grad i vi kao obrtnici, nekonkurentni u svim sferama svakodnevnog života, kazao je gradonačelnik.

Brojne su neprilike pratile obrtnike kroz različite države i sisteme kako je podsjetio župan Damir Jelić.  

- Očito se uspjeli preživjeti zahvaljujući onome na čemu vam treba zahvaliti i na čemu treba učiti. To je hrabrost, proaktivnost, inicijativnost i ponekad ispred vremena prepoznati procese i riješiti problem na licu mjesta. To nije tako jednostavno i lako, rekao je Jelić te je dodao – Toliko je tih bilo neprilika da vam se valja zahvaliti na ovih 50 godina jer ste pokazali jednu atipičnu žilavost koja je iznad nacionalnog prosjeka.

Povodom ovih jubileja zaslužnim obrtnicima, pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju i promociji obrtništva dodijeljene su povelje.  Povelje su dobili  Nada Gerber, vlasnica frizerskog salona, Mijo Besedić vlasnik obiteljskog obrta MB Alati, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Damir Jelić, župan Karlovačke županije, Grad Karlovac i Josip Skradski, umirovljeni karlovački obrtnik i koji je bio na čelu Udruženja obrtnika i jedan od inicijatora otvorenja Obrtničkog centra.  Skradski je u ime svih nagrađenih zahvalio na priznanjima.

Posebnu je povelju za pola stoljeće neprekidnog rada, ali i kao udruženje obrtnika s jednom d najdužih tradicija u Hrvatskoj dobili su i slavljenici. Predsjedniku karlovačkih obrtnika Davoru Vinskom priznanje Hrvatske obrtničke komore uručio je Dragutin Ranogajec.