Home

Više od 10 tisuća dimnjaka spremno za grijaću sezonu

Požari dimnjaka bili su tema konferencije za novinare

12.10.2017.

Požari dimanjaka: prevencija, prepoznavanje požara, intervencija i sanacija  te problemi u provođenju protupožarne zaštite na terenu bile su teme konferencije za novinare na kojoj su govorili direktor Inkasatora Nikola Rogoz, ispred Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca Robert Hranilović te direktor tvrtke Dimnjačar Stjepan Črne. Povod pressici bio je upravo početak grijaće sezone. U gradu Karlovcu je preko deset tisuća dimnjaka, a dimnjačari četiri put godišnje čiste zgrade kolektivnog stanovanja. Tu su još i privatni  korisnici u redovnoj evidenciji kojima se po pozivu odlazi jednom godišnje. Tvrtka Dimnjačar ima 12 zaposlenih, a trenutno je raspisan natječaj za još jednog. No, za ovaj poziv ni u Karlovcu, ni u Zagrebu se nitko ne školuje. Po riječima direktora Inkasatora Nikole Rogoza, veći dio poslova čišćenja dimnjaka u Karlovcu je već obavljen, sukladno ugovoru s koncesionarom. Rogoz naglašava.

-Dimnjak mora biti stručno očišćen.Nakon samog čišćenja dimnjaka i taložnice ovlašteneosobe, dakle dimnjačari  pregledavaju dimnjak.To je bitan element u samom postupku jer ako se uoči neki  nedostatak tada i dimnjačari izvješćuju sve upravitelje da je uočen problem na dimovodnom kanalu. Samo utvrđivanje oštećenja na nekom dimnjaku, koje može biti sa unutarnje i vanjske strane, dovoljan je razlog kada mi kao upravitelj pišemo obavijet stanaru ili predstavniku da zabranjujemo loženje dok se ne izvrši popravak dimnjaka.

Vrlo bitno je i kakva će peć biti priključena na dimovodni kanal, a  tehnička služba Inkasatora će pomoći i stručno ukoliko građani  rade novi dimnjak. Kod obnove ili rekonstrukcije stana nedopustivo je i zakonom zabranjeno da  građani  električne instalacije prevlače preko dimnjaka, dodaje Rogoz i apelira.

-Apeliramo na građane da bilo koju rekonstrukciju koju rade u stanu, a nalazi se na tijelu ili u zoni oko tijela dimnjaka uvijek posavjetuju sa tehničkom službom Inkasatora ili s dimnjačrima koji će dati savjet. Ne znači ako je na dimnjaku nešto ljepše da će to biti i korisno, a može ugroziti ne samo taj stan, nego i cijelu zgradu.

Također nailazi se na primjere gdje građani spajaju svoje peći na rezervne dimnjake, što također  nije zakonom dozvoljeno.Tu su i primjeri da se kuhinjske nape spajaju na dimnjak, što je ,pak,  potencijalno mjesto gdje može doći do požara. Vrlo važna je također i pristupačnost i prohodnost protupožarnih puteva.

Direktor tvrtke Dimnjačar Stjepan Črne je  upozorio na neke probleme na koje nailaze u svakodnevnom poslu.

-Prvo, a ujedno i najveći problem je nestručno priključivanje peći  etažnog griajnja na zajednički dimnjak. Drugo nesipravno loženje bez dovoljno kisika i temperaturom dimnih plinova iznad točke rosišta na vrhu dimnjaka, znači temperatura na kruto  gorivo niža od 57 stupnjeva. Problem su i oštećenja tijela dimnjaka prilikom adaptacije stana i ugradnje elektro instalacija po tijelu dimnjaku. Tu su još nedostupnost taložnica u drvarnicama i privatnim prostorima, ugradnja kotlova u kamine, priključivanje  peći na pelete na neodgovarajuće dimnjake, spajanje napa na dimnjak, neredovito čišćenje i naposljetku namjerno ili slučajno zapaljenje  dimnjaka od strane korsinika usluga.

U prošloj godini Javna vatrogasna postrojba je imala na području grada Karlovca  48 požara dimnjaka, a ove godine već ih je zabilježeno 37. U ime Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, o požarima dimnjaka i kako ih spriječiti, Robert Hranilović je savjetovao.

-Nužno je oko dimnjaka ukloniti sve zapaljive tvari, te ih treba odvesti na deponiju. Vrlo važno je također i da  prostor do dimnjaka bude dostupan, a ne zakrčen stvarima.

Za nadati se da će nastupajuća grijaća sezona proteći bez većih problema i sa što manje intervencija vatrogasaca.