Home

Za interventne mjere obrane od poplave grada Karlovca osigurano dva milijuna kuna

Za montažnu zapornicu na Ilovcu je iz Gradskog proračuna izdvojeno 27 tisuća kuna

10.10.2017.

S ciljem zaštite od povratnih voda rijeke Kupe u sklopu interventnih mjera obrane od poplave, izgrađena je montažna zapornica na prostoru Zagrebačkog odvojka na Ilovcu za koju je iz Gradskog proračuna izdvojeno 27 tisuća kuna. To je bio povod današnjoj konferenciji za novinare na navedenoj lokaciji.

Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika,Ivan Mrzljak, Hrvatske vode osmislile su Program zaštite grada Karlovca od poplava vrijedan 670 milijuna kuna koji se financira iz fondova Europske unije. Budući se taj projekt planira realizirati do 2023. godine, u Gradu Karlovcu su sa stručnim ljudima iz Vodovoda i kanalizacije, Javne vatrogasne postrojbe i Hrvatskih voda dogovorili nekoliko izvanrednih mjera koje bi se odmah mogle realizirati jer za njih nisu potrebne posebne dozvole za građenje. Tako je između Grada Karlovca i Hrvatskih voda  dogovoreno da se za te interventne mjere do kraja godine osigura dva milijuna kuna.

-Te interventne mjere od strane Hrvatskih voda u okviru ovih dva milijuna kuna su kao prvo nivelacija kanala Mostanje, od desnog odvojka u Mostanju uz Brzu cestu do Mušnjakove ulice gdje je već napravljena jedna priručna zapornica. Drugi projekt je malčiranje ušća između rijeka Mrežnice i Korane, tako da se kod visokih voda omogući njihovo što brže otjecanje. Nadalje, u planu je i realizacija dva projekta na Velikoj Jelsi gdje s jedne strane plavi dio Žumberačke ulice, a s druge strane imamo velikih problema s oborinskim vodama koje dolaze iznad Velike Jelse u naselje, istaknuo je Mrzljak. Dodao je  kako su u ovom segmentu mjera Hrvatskih voda do nove godine još u planu i rješavanje plavljenja iza Plodina, odnosno iskopat će se kanal kako oranice i poljoprivredne površine iza Plodina više ne bi plavile, a u planu je i projekt vezan uz kanal Orlovac kako bi se spriječilo plavljenje tog naselja. Gradonačelnik Damir Mandić ponovno je naglasio kako sustav obrane od poplava grada Karlovca mora biti poseban interes Republike Hrvatske.

-Mi u gradu Karlovcu imamo dovoljno iskustva da se možemo boriti od nižih vodostaja i činjenica je da na temelju tog iskustva to u Hrvatskoj radimo najbolje. Ali to nije nešto s čim možemo biti zadovoljni i naša poruka prema u konačnici i Vladi Republike Hrvatske je da obrana od poplave grada Karlovca mora biti poseban interes Republike Hrvatske, naglasio je Mandić dodavši kako u skladu s tim poduzimaju sve potrebne aktivnosti, te imaju i pripremljenu dokumentaciju.