Home

Završeno uređenje grobnice za potrebe ukopa preminulih hrvatskih branitelja

Na groblju Jamadol održana konferencija za novinare

20.4.2017.

Na groblju Jamadol završeno je uređenje grobnice za potrebe ukopa preminulih hrvatskih branitelja bez obitelji. Tim povodom je održana i konferencija za medije koja je započela minutom tišine za umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje. O tome kako je nastala ideja, te kako je došlo do realizacije projekta zajedničke braniteljske grobnice govorio je tajnik Udruge veterana satnije Rebels Nikola Alić. Pripadnici Satnije Rebles organizirali su 2011. godine obilježavanje dvadesete obljetnice pokušaja proboja prve linije na Turnju. Tom prilikom se počinju i prikupljati sredstava za uređenje grobnog mjesta Hasana Tormanovića, najmlađeg pripadnika 110-te. Inače, njegovo grobno mjesto nije bilo uređeno dugi niz godina, a o njemu se brinuo Miroslav Klarić. Grob je uređen na dvadesetu obljetnicu njegove pogibije 2011. godine uz pomoć Koordinacije branitelja Domovinskog rata grada Karlovca, Udruge Bošnjaka dragovoljaca Domovinskog rata i najvećim dijelom pripadnika Satnije Rebels. Već iduće godine dobili su obavijest i o mogućoj  ekshumaciji  branitelja Ivice Manojlovskog. Na taj problem, oni, tada počinju ukazivati  mnogim udrugama, kazao je Alić, ali bez nekih većih promjena. Početkom 2013. dobivaju obavijest o ekshumaciji Manojlovskog, te se odlučuju na osinivanje Udruge Rebels s osnovnim ciljem, sprečavanja daljnjih ekshumacija. Iste godine, počinju i  izradu projekta zajedničke braniteljske grobnice i imaju prvi sastanak s predstavnicma tvrtke Zelenilo. Godinu poslije odlaze s nekoliko prijedloga gradonačelniku Damiru Jeliću gdje se dogovaraju da Grad Karlovac financira kupnju dvije braniteljske grobnice.

-24. veljače 2107. godine sve braniteljske udruge grada Karlovca dale su poporu svojim pečatom i potpisom i poslan je službeni dopis prema Gradskom vijeću i predsjedniku Damiru Mandiću da se odobre sredstva za kupnju dvije grobnice. Prema Zakonu o grobljima, poginuli i nestali hrvatski branitelji imaju status povijesnih ličnosti te se njihovi grobovi kao takvi ne bi smjeli dirati. Ukoliko nemaju živih nasljednika o njihovim grobovima dužna se brinuti lokalna samouprava, kazao je tajnik Udruge veterana satnije Rebels Nikola Alić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Andreja Navijalić zahvalila je svim braniteljskim udrugama, a posebno Udruzi Rebels, koja je pokrenula inicijativu i okupila sve ostale braniteljske udruge.

-Ono što na ovaj način pokazujemo je činjenica da su branitelji oni, čije riječi danas slušamo, posebno branteljske udruge gdje reagiramo na njihove potrebe i nastojimo s punom pažnjom  salsušati i s pijetetom se odnositi sa svima onima koji su poginuli, ali isto tako suočeni s činjenicom da umiru branitelji koji su bili na braniku Domovine koji nemaju svoje obitelji o kojima smo obvezni skrbiti, kazala je pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Navijalić. Isto tako, izrazila je zadovoljstvo što su realizirali dvije uređene grobnice kako bi dostojanstveno mogli sahraniti sve branitelje te da će i dalje skrbiti o svim onim slučajevima kad se za to ukaže potreba.

-  Grad Karlovac je za ovu prigodu, osigurao za uređenje grobnica 150 tisuća kuna. S obzirom na živote svih onih koji su dali za Domovinu, to nisu velika sredstva. Vjerujem da ćemo imati snage i volje, ali isto tako i znati cijeniti sve ono što se u prošlosti događalo i što je bio veliki zalog za našu budućnost koju danas imamo. Zahvaljujem se još jednom na inicijativi i očekujemo ih i ubuduće, te ćemo se zajedničkim naporima i snagama potruditi da se kvalitetno skrbimo o svim braniteljima, živim, a na poseban način o poginulima i onima koji će umrijeti, rekla je Navijalić.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić odao je prizanje svim braniteljskim udrugama što su zajedno pokrenule ovu inicijativu te dodao.

-Mi danas živimo u slobodi zahvaljući mnogim ljudima  koji su dali vlasititi život za Domovinu. Domovinski rat je temelj nove hrvatske države i odnosom  prema braniteljima pogotovo onima koji su dali svoj život pokazujemo i svoj odnos prema tim temeljima. Ovo je ujedno i jedna obveza, ali ujedno i čast za Grad Karlovac da smo mogli realizirati ovakav projekt, istaknuo je Mandić.