Home

Željko Šafar ostaje na čelu karlovačkih vatrogasaca

Održana izborna skupština Vatrogasne zajednice grada Karlovca

20.4.2017.

Na čelu Vatrogasne zajednice grada Karlovca i u narednom četverogodišnjem mandatu ostaje dosadašnji predsjednik Željko Šafar. Jednoglasnu podršku, novom-starom predsjedniku dali su svi delegati na sinoć održanoj izvještajnoj, ujedno i izbornoj skupštini, gradske Vatrogasne zajednice. Do promjena nije došlo niti na ostalim vodećim funkcijama, tako zamjenik predsjednika ostaje Dragutin Čulig, zapovjednik je Miroslav Rade, a njegov zamjenik Franjo Slaćanin.  

Osvrnuvši se na rad tijekom protekle godine Šafar je podsjetio da u Vatrogasnoj zajednici grada Karlovca djeluju 24  dobrovoljna društva,  jedno društvo u javnoj ustanovi, a to je  DVD Zdravstvo te Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca. Ukupan broj članstva varira, a tijekom 2016. godine na karlovačkom je području bilo ukupno oko 1.850 registriranih vatrogasaca, a od toga 305 operativnih. Raspored DVD-a na području djelovanja Vatrogasne zajednice utvrđen je Planom zašite od požara grada Karlovca temeljem kojega su društva  raspoređena u osam operativnih sektora. Zajednica raspolaže s ukupno 53 vatrogasna vozila. Operativne postrojbe članica Zajednice imale su protekle godine 31 intervenciju, a JVP grada Karlovca odradila je ukupno 361 intervenciju, istaknuo je između ostalog Šafar.

On se osvrnuo i na protekli četverogodišnji mandat kazavši da je većina zacrtanih planova i ostvarena.

Godina iza nas bila je uspješna za ovu vatrogasnu zajednicu unatoč borbama s požarima i sa svim nedaćama koje su zadesile naš grad i okolicu. Uspješno smo završili proteklu godinu i ovaj mandat. Ako bi mandat ocjenjivali onim školskim ocjenama od jedan do pet, ocijenio bih ga jednom četvorkom. Znači da još uvijek možemo bolje i težit ćemo tome. Najviše se ulagalo u same vatrogasce, u operativne članove. Uspjeli smo ih u ovom proteklom mandatu konačno obući, od glave do pete u zaštitnu opremu, tako da možemo biti zadovoljni. U novom mandatu krećemo u nove pobjede i poručujemo građanima da se uvijek mogu osloniti na svoje vatrogasce i  Vatrogasnu zajednicu grada Karlovca, rekao je Šafar.

Od planova u narednom razdoblju Željko Šafar je izdvojio da će naglasak biti i dalje na školovanju i osposobljavanju kadrova, kao i na obnovi i nabavci opreme, tehnike i vozila.

Na skupštini su vatrogasce pozdravili i izaslanik predsjednika Gradskog vijeća Ivan Mrzljak i Martin Barić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Karlovac, kao i gradonačelnik Damir Jelić. On je rekao da je u najtežim trenucima u svom mandatu surađivao upravo s vatrogascima.

Najteži i najljepši trenuci me vežu za vatrogasce, jer su ovi ljudi zaista jako puno napravili za naš grad i s punim osjećajem poštovanja im se zahvaljujem, rekao je između ostalog Jelić, koji je poručio vatrogascima da i dalje ostanu složni kao i do sada.  

Dodijeljene su i godišnje nagrade z tri najbolja vatrogasna društva i za tri najbolja vatrogasca u protekloj godini koji su nagrađeni opremom. Najboljim pojedincem ocijenjen je Dražen Šepac iz DVD-a Dolnja Rečica, drugi je Goran Franković iz DVD-a Hrnetić-Novaki, a treći je Tomislav Fundurulić iz DVD-a Donje Mekušje. Kod društava najbolje je DVD Dolnja Rečica, slijedi DVD Stative Gornje, a treće mjesto pripalo je DVD-u Karlovac.