Home

Znanost zavladala gradom Karlovcem

Svoje programe, na sedam lokacija,predstavljat će 23 organizacije s više od 100 predavača, kroz 52 različita sadržaja

16.4.2018.

Znanost će ovih dana zavladati gradom Karlovcem. Naime, danas je po prvi put počeo trodnevni Festival znanosti. Organizira ga Udruga Znanstvenici amateri - ZNAM, a pokrovitelji su Grad Karlovac i Karlovačka županija. Inače, Festival znanosti se u organizaciji Tehničkog muzeja u Zagrebu i British Councila u Hrvatskoj  održava već 15 godina.

-Tema ovogodišnjeg Fetivala znanosti su otkrića. U skladu s tom temom pripremljen je bogat program koji će se održavati na sedam lokacija, kazao je u ime Udruge Znanstvenici amateri Anton Tijanić.

Lokacije na kojima će se održavati programi Festivala znanosti  su Aquatika, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, Šumarska i drvodjeljska škola, Osnovna škola Banija, Gimnazija, Glazbena škola te karlovačko Veleučilište. Sadržaji su različitih formata: predavanja, radionice, demonstarcije, druženja s djecom i odraslima, prezentacije i izložbe. Svoje programe predstavljat će 23 organizacije sa sveukupno više od 100 predavača, kroz 52 različita sadržaja.  Na otvorenju je govorila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

-Želim da puno osnovnoškolaca, srednjoškolaca i svih ljudi iz grada Karlovca i šire dođu vidjeti što znanost ima pokazati. Zapravo za sve ovo treba jako puno truda, projektnih i znanstvenih radova da bi se inovatinost postigla.

Zajedno s malim robotom Festival znanosti je otvorio karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

-Sve naše škole; i osnovne, a pogotovo srednje u svom svakodnevnom radu naše učenike vode putem znanosti. Ono što je možda nedostatak je to što mi svi, na neki način, malo primjećujemo ili bi se trebali potruditi malo više da to ipak bude vidljivije. U tom dijelu čini mi se jako važno raditi u nadolazećem vremenu na umrežavanju svih tih aktivnosti. Također moramo razvijati centre kompetencija, za koje vjerujem da su naša budućnost, ali još više je bitna  umreženost naših škola. U tom dijelu odgovornost nastavnika i ravnatelja je poprilično velika te oni  trebaju napraviti još koji korak naprijed.

U Karlovcu će se ove godine Festival održavati tri dana, budući da je ovo prva godina održavnja kada je potrebno širu javnost upoznati s konceptom, a kako kažu organizatori, želja im je da se iduće godine trajanje Festivla produlji na cjelokupno razdoblje od tjedan dana. Recimo još da je cjelokupni program otvoren za javnost i besplatan za posjetitelje.