Home

35 godina djelovanja Vokalne grupe Karlovčanke

Slavljenički koncert u Gradskom kazalištu Zorin dom

7.2.2018.

Vokalna grupa "Karlovčanke" obilježit će u četvrtak slavljeničkim koncertom 35 godina djelovanja. Kao gosti nastupit će Klapa Furešti, Nikola Medved, Trio Evergreen i Žigolo band. Koncert će biti održan u Gradskom kazalištu Zorin dom s početkom u 20 sati.

Vokalna grupa "Karlovčanke" osnovana je kao pjevačka grupa KUD-a "Matija Gubec", nakon što je Mješoviti pjevački zbor KUD-a u svibnju 1982. godine ostao bez novčane potpore Općine Karlovac. Isprva djeluju kao jedina sekcija KUD-a "Matija Gubec", a s obnovom folklorne sekcije KUD-a uključuju se i u njezin rad.

Za rođendan "Karlovčanki" uzima se 11. lipnja 1982. godine, kada su prvi puta javno nastupile, što znači da već punih 35 godina kontinuirano rade i možemo reći da su dio duge tradicije vokalnog izričaja u gradu Karlovcu, njegujući na svoj način a capella pjevanje kao temelj glazbene kulture.

Osnivač i voditelj grupe do 1991. godine je prof. Ivan Božičević, koji piše i aranžmane. Grupu u pravilu čini od 6 do 12 pjevačica. Sve pjesme, od obrada narodnih napjeva do skladbi karlovačkih kompozitora (Dragutina Passeka, Rudolfa Taclika i drugih) izvode višeglasno.

Ističu se 1986. godine na Regionalnoj smotri zborova i vokalnih grupa u Karlovcu, te odlaze na Državnu smotru zborova i vokalnih grupa u Varaždin, gdje za uspješan nastup dobivaju Nagradu grada Varaždina. Grupa je imala i do 50-ak nastupa godišnje; na smotrama, koncertima, dobrotvornim priredbama, otvorenjima likovnih izložbi, turističkim manifestacijama, Karlovačkim danima piva, radijskim i TV-emisijama i drugim prigodama.

Uslijedilo je i nekoliko gostovanja u inozemstvo; u grad prijatelj Karlovca, talijansku Alessandriju, te u Sloveniju. S KUD-om "Matija Gubec" nastupaju na turneji u Alžiru 1990. godine.

Od 1991.-2002. godine voditeljica grupe je prof. Irena Božičević, koja u sastavu pjeva od njegovog osnutka do 2002. godine. S folklornom skupinom KUD-a "Matija Gubec" 1991. godine gostuju u Nizozemskoj kao ambasadorice hrvatske kulture, a sudjelovale su i na gostovanjima u Italiji i Sloveniji.

Kao prva i jedina ženska vokalna skupina iz unutrašnjosti Hrvatske, 1993. godine sudjeluju na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Nastup na istom festivalu ponavljaju i 1994. godine zapaženim nastupom.

Do 1995. godine "Karlovčanke" već imaju preko stotinu uvježbanih pjesama. Na folklornim smotrama i nekim drugim prigodama, "Karlovčanke" na nastupima prati od 1982.-1994. godine tamburaški sastav "Karlovački bećari", a potom novoosnovani tamburaški sastav "Grofovi", oba u sastavu KUD-a "Matija Gubec".

Vokalna grupa "Karlovčanke" izdvaja se 02. ožujka 1996. godine iz KUD-a "Matija Gubec" i s tamburaškim sastavom "Grofovi" osniva "Karlovačko pjevačko društvo" ( predsjednice društva bile su: 1996.-1998. Sonja Pavlaković - Gojak, od 1998.-2004. Ljiljana Božičević, a predsjednik od 2004. do danas Ivan Božičević mlađi ).

"Karlovčanke" tada proširuju repertoar, domoljubnih, narodnih, sakralnih, starogradskih i klapskih pjesama, s popularnim evergreenima, zabavnim i pop-pjesmama, kao i pjesmama za crkvena vjenčanja.

Za proslavu 15. obljetnice rada, priređuju 1997. godine cjelovečernji Blagdanski koncert u Domu HV-a u Karlovcu. Na koncertu kao gosti nastupaju primadona Ivanka Boljkovac i tamburaški sastavi "Dike" iz Vinkovaca i karlovački "Grofovi". Blagdanski koncert "Karlovčanke" nastavljaju priređivati, uz nastup brojnih gostiju i narednih godina.

Ivan Božičević mlađi, tadašnji voditelj tamburaškog sastava "Grofovi", od 1998. godine za sve evergreene ''Karlovčankama'' snima orkestralnu pratnju (matricu). Istovremeno, skoro svaka članica grupe dobiva solo-dionicu, što je također iskorak na nastupima.

Za privremenog prekida rada tamburaškog sastava "Grofovi", 1998.-1999. godine kao pratnja vokalnoj grupi uskače gitarista Vlado Vinovrški. Neke članice "Karlovčanki" su se 1998. godine priključile i Prvom hrvatskom pjevačkom društvu "Zora" kao njezine aktivne članice gdje uz stalnu angažiranost u Vokalnoj grupi ''Karlovčanke'' pjevaju do 2009. godine.

Godine 1999. grupa treći puta predstavlja Karlovačku županiju u emisiji HTV-a "Lijepom našom".

S TO KUD-a "Željezničar" ( sada Karlovački tamburaški orkestar ) 2000. godine sudjeluju na 13. festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku i Našicama i u zajedničkoj suradnji osvajaju prvo mjesto i Zlatnu plaketu Paje Kolarića.

Iste godine, održavaju već tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert, koji je snimljen na promotivni CD.

Na Županijskoj smotri zborova u Karlovcu 2001. godine ocijenjene su najboljom vokalnom grupom. Iste godine, slijedi gostovanje u Poljskoj sa Ženskim pjevačkim zborom "Vila" iz Duga Rese.

Dva desetljeća rada 2002. godine obilježavaju u Gradskom kazalištu "Zorin - dom" svečanim koncertom, a izdaju i knjižicu " 20 godine Vokalne grupe Karlovčanke ''.

Za uspješan dugogodišnji rad i izuzetno veliki broj nastupa grupa je 2002. godine na istom svečanom koncertu prigodom obilježavanja obljetnice nagrađena diplomom Hrvatskog sabora kulture.

Vođenje grupe 2002. godine preuzima Ivan Božičević ml.  Uslijedila su i dva uspješna gostovanja kod Gradišćanskih Hrvata u Austriji tijekom 2003. godine.

Od 2004. godine ''Karlovčanke'' uspješno sudjeluju na Državnim susretima malih vokalnih sastava koji se svake godine u mjesecu studenom održavaju u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i na kojima su od strane stručnog povjerenstva imenovanog od Hrvatskog sabora kulture do sada '' Karlovčanke '' dobivale visoke ocjene i mišljenja za kvalitetu vokalne izvedbe. Od do sada održanih 12 državnih susreta ''Karlovčanke'' su grad i županiju predstavljale na 9 susreta.

2006. godine u srpnju '' Karlovčanke '' gostuju na 3-dnevnom Internacionalnom festivalu amatera iz nekoliko srednjeeuropskih zemalja pod nazivom "Zajedno u Europu" u gradu Balatonalmadi na jezeru Balaton u Mađarskoj u organizaciji Mađarskog instituta za kulturu gdje su sudjelovale po preporuci povjerenstva Hrvatskog Sabora kulture, kao jedina vokalna skupina iz Hrvatske.

Od značajnijih nastupa možemo izdvojiti posvećenje crkve Presvetog srca Isusovog u Karlovcu, sudjelovanje na tradicionalnim koncertima uoči Sveta Tri kralja u organizaciji ZOAKD-a Karlovac, nastupi na raznim humanitarnim koncertima, obilježavanje Dana grada Karlovca i Dana županije, promociji TZ Karlovca i Karlovačke županije, promenadni koncerti u organizaciji TZ grada Karlovca, nastupi prigodom otvorenja izložbi i promocija knjiga, obilježavanja godišnjica i na Danima piva.

Također su 2011. godine bile sudionice Kupa-Festa ( Pokuplje u pjesmi ) koji je održan u sklopu obilježavanja Dana grada i to kao izvođač i kao vokalna pratnja ostalim sudionicima festivala. Dugi niz godina bile su i stalne učesnice koncerata Karlovčanima s ljubavlju s ostalim kulturno-umjetničkim udrugama grada Karlovca.

"Karlovčanke" su tijekom svojeg djelovanja ostvarile suradnju s brojnim vokalnim i drugim glazbenim skupinama i KUD-ovima iz Karlovca i okolice, te Hrvatske.

Od 2012. godine ''Karlovčanke'' kontinuirano surađuju s malim instrumentalnim sastavom karlovačkih glazbenika, poznatiji kao Trio Evergreen ( Vladimir Vinovrški, Boris Štambuk i Ivan Božičević ml. ), i sa kojima su na mnogim nastupima, kao i na županijskim i državnim smotrama ostvarile zapažene uspjehe.

U 35 godina iza sebe broje preko 2000 nastupa, više od 130 članica, a trenutno vokalnu grupu čini 10 članica.