Home

Predstavljen rad Gradskog kazališta Zorin dom i najavljeni novi projekti

Od početka profesionalizacije kazalište imalo trideset premijernih naslova

18.4.2017.

Osvrt na prošlu godinu, najznačajniji projekti u ranijim razdobljima i planovi za naredno četverogodišnje razdoblje, najava putovanja odnosno gostovanje Gradskog kazališta Zorin dom u Turskoj i najava otvorenja izložbe Krešimira Nikšića, bile su teme današnje konferencija za novinare Gradskog kazališta Zorim dom. Pa krenimo redom.

Ravnatelj Kazališta Srećko Šestan, uvodno je naglasio da je zapravo povod pressice obilježavanje dva značajna datuma, a to je proslava 125. godišnjice Zorin doma i 65. godišnjica djelovanja Dramskog i Baletog studija, koji su omogućili kontinuitet djelovanja kazališta u Karlovcu, onda kada je ukinut profesionalni ansambl, davne 1963. godine.

Dolaskom Šestana na čelno mjesto kazališta i zahvaljujući pomoći i podršci Grada Karlovca, Karlovačke županije i Ministarstva kulture ponovno je pokrenuta profesionalizacija sa zapošljavanjem novih glumaca, trenutno ih šestero, te je povećana produkcija predstava, što je u posljednjih nekoliko godina rezultiralo s 30 premijernih naslova.

-Da nema snažne i kontinuirane potpore Grada Karlovca koji čvrsto stoji iza daljnje profesionalizacije Gradskog kazališta, teško da bismo mogli  pratiti i razvijati umjetnički i tehnički kapacitet, odnosno vrlo teško bi mogli postići razinu kulturnog sadržaja koji obogaćuje kulturni život našeg Grada, koji je prepoznat i izvan granica naše države, pa se sa sigurnošću već sada može reći da su naše predstave upisane na kartu kulturnih događanja i širom Europe. Da bi djelatnici i glumci imali onaj prijeko potreban stvaralački i kreativni mir, vrlo je važno biti materijalno zbrinut, što je u Zorin domu i realizirano kroz Kolektivni ugovor, kazao je ravnatelj Šestan.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca Andreja Navijalić, na pressici naglasak je stavila na umrežavanje svih ustanova u kulturi zajedno s udrugama, gdje bi Zorin dom bio centar tog umrežavanja, da bi se na kraju Karlovac pozicionirao kao kulturno i turističko središte Hrvatske. I Navijalić zagovara daljnju profesionalizaciju karlovačkog kazališta.

Tek 2013. godine počela je profesionalizacija u Zorin domu i trebalo je dugih 50 godina da se produkcija vrati na daske Gradskog kazališta, što gradonačelnik Damir Jelić smatra najvećim dobitkom, pored toga što se je sve to događalo u doba velike svjetske ekonomske krize.

Gradonačelnik Jelić još jednom je ponovio da budućnost kina Edison vidi kao integralni dio Zorin doma.

-Osim toga fizička blizina obje građevine koje su same po sebi spomenici kulture, pa samim tim da se tu baš niša ne gradi i radi, one bi ispričale neku svoju priču, tako da uopće ne sumnjam da će Zorin dom sa svim pobjedama koje ima do sada i s kinom Edison biti jedna velika pobjeda unaprijed, u prostoru koji još uvijek nije onakav kakav bi trebao biti, naglasio je između ostalog Jelić. 

Ravnatelj Srećko Šastan najavio je i gostovanje u Turskoj, u Gradskom kazalištu u Antaliji kamo sutra putuju, s predstavom "Najbolji prijatelji".

Naime, nakon selekcije tursko kazalište pozvalo je jedno europsko kazalište, u ovom slučaju Zorin dom da se predstave sa svojom predstavom u sklopu ciklusa "Europa u Antaliji".

Najavljena je i izložba "4 Rivers 4 Seasons", koja će sutra biti otvorena u izložbenom prostoru Gradskog kazališta, renomiranog hrvatskog slikara Krešimira Nikšića. Bit će izloženo 12 likovnih kompozicija ostavrenih akrilom na platnu. Svečanost otvorenja počinje u 19 sati i 30 minuta, a izložbu će otvoriti Marijana Horvatić i Antonija Škrtić.