Home

Tisuću pjevača u subotu u Gradskom kazalištu Zorin domu

Drugo međunarodno natjecanje zborova "Aurora cantat"

15.5.2017.

Drugo međunarodno natjecanje zborova "Aurora cantat", u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, bit će održano u Gradskom kazalištu Zorin u subotu. 20. svibnja s početkom u 11 sati i 30 minuta. Ovaj glazbeni događaj predstavljen je danas na konferenciji za novinare.

-Ovo veliko međunarodno natjecanje zborova održava se u Karlovcu bienalno, svake druge godine. Natjecanje je jedne godine u Šibeniku, a druge u Karlovcu. U Šibeniku se natjecanje organizira pod drugim nazivom. Ovo je uvodni program pred iduću godinu, kada će Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora obilježiti 160 godina djelovanja, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Srećko Šestan.  

Nešto više o ovom glazbenom događaju kazala je maestra Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora Radmila Bocek.

-Ugodno smo iznenađeni prijavama, jer će u Gradskom kazalištu Zorin dom nastupiti čak 42 zbora. To nisu samo zborovi, već i ženski i muški vokalni sastavi te klape. Ukupno će nastupiti tisuću pjevača, a planiramo da će na završnici svi izvođači izvesti jednu pjesmu. Natjecanje će trajati gotovo cijeli dan, početak je u 11 sati i 30 minuta, a kraj će biti u kasnim noćnim satima, istaknula je Bocek. 

Nastupit će uz zborove i vokalne skupine iz Hrvatske, šest zborova iz Slovenije, jedan zbor iz Mađarske i jedna ženska vokalna skupina iz Subotice. Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Grad Karlovac, a pressici je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić.

-Ovo je veličanstven događaj za naš grad. Veseli me što će iduće godine biti obilježena 160. obljetnica naše Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, a tim povodom otvorili smo i glazbeni paviljon. Svi ćemo u subotu uživati u ovom predivnom glazbenom događaju, rekao je Delić.

42 zbora imati će ukupno 51 nastup, a natjecanje će biti provedeno u dvije kategorije. Nakon natjecateljskog dijela, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora održati će revijalni nastup. Dva najbolja zbora natjecat će se završno za nagradu Grand Prix. Predsjednik Savjeta Prvog hrvatskog pjevačkog zbora Za najbolji zbor osigurana i novčana nagrada.