Home

U Starom gradu Dubovcu otvorena izložba "Dva mlina na Kupi"

Autorica izložbe je Tatjana Tomičić Geršić

6.12.2017.

Gradski muzej Karlovac organizira u izložbenom prostoru na prvom katu Starog grada Dubovca izložbu pod nazivom "Dva mlina na Kupi". Svečanost otvorenja održana je večeras, a tom prilikom govorile su ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, autorica izložbe Tatjana Tomičić Geršić, mentorica viša kustosica Antonija Škrtić, zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić, koja je i otvorila izložbu. Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić istaknula je da je mlada autorica napravila sjajnu izložbu.

-Muzejska izložba "Dva mlina na Kupi" četvrta je naša izložba u ovom novouređenom dijelu Starog grada Dubovca. Posljednju izložbu "Majstor od Zadobarja" vidjelo je u četiri mjeseca devet tisuća posjetitelja. Autorica izložbe "Dva mlina na Kupi" je mlada kolegica Tatjana Tomičić Geršić, koja je manje od godinu dana u Gradskom muzeju Karlovac. Mlada autorica napravila je hrabru i sjajnu izložbu uz mentorstvo više kustosice Antonije Škrtić. Izložba govori o preostala dva mlina na rijeci Kupi. U sklopu izložbe je edukativna prostorija za djecu, kazala je Hrvojka Božić.

Autorica Tatjana Tomičić Geršić kazala je da je ovom informativnom izložbom zabilježeno trenutačno stanje dva preostala mlina rijeci Kupi, a kroz seriju autorskih fotografija "Utihla meljava" karlovačkog fotografa Dinka Neskusila otvorena su njihova zatvorena vrata.

-Ideja za izložbu rodila se kada smo izašli na teren i kada su nas privukle ove dvije vodenice. Zanimljive su jer su one još jedine na vodeni pogon od mlinova koji su ostali na rijeci Kupi na području grada Karlovca. Mlinovi su različiti po mehanizmu, jednog je pokretalo kolo, a drugi je imao turbinu. Ova dva mlina više nisu u funkciji. Za ovu našu priču važan je sveti Nikola, jer je on zaštitnik mlinara, rekla je Tatjana Tomičić Geršić.

U ime Karlovačke županije otvorenju izložbe prisustvovala je Martina Furdek Hajdin i istaknula da su mlinovi dio bogate tradicije karlovačkog kraja.

-Izložba pokazuje da su naši stari znali živjeti uz rijeku, gospodarski je koristiti i čuvati je. Pošto ove mlinice imaju vlasnike, ovo je prilika i izazov, da budu obnovljene jer su rijetke na našim rijekama, ali si naša povijest i bogata tradicija, koje se ne trebamo sramiti, kazala je Furdek Hajdin.

Izložbu "Dva mlina na Kupi" otvorila je zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić.  

-Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u ovom prostoru Starog grada Dubovca, koji živi. Živi na različite načine, ali uistinu živi kroz izložbe Gradskog muzeja. Sve izložbe, koje su do sada bile ovdje postavljene, upravo pokazuju na našu bogatu kulturnu baštinu, na sve one vrijednosti, koje imamo u našem kraju. Ova večerašnja izložba pokazuje bogatstvo naših rijeka, bogatstvo tradicije i bogatstvo onoga na čemu možemo učiti i dalje se razvijati. Raduje me što imamo mlade ljude, koji su sposobni napraviti ovakvu izložbu, istaknula je Andreja Navijalić.

Izložba "Dva mlina na Kupi" ostaje otvorena u Starom gradu Dubovcu do 15. ožujka iduće godine.