Home

Članovi Instituta Santa Maria dell' Anima pohodili karlovačko svetište

Hodočasnici iz Rima u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

12.2.2018.

Članovi Instituta Santa Maria dell' Anima iz Rima hodočastili su u nedjelju u godini svetog Josipa u karlovačko Nacionalno svetište svetog Josipa, kako bi zahvalili svetom Josipu na brojnim milostima. 26 svećenika iz raznih zemalja predvođeni rektorom instituta Franzom Xaverom Brundmayrom slavilo je svetu misu u zajedništvu s predslaviteljem monsinjorom Antunom Senteom. Zajedno s njima Svetište su pohodile i časne sestre koje služe i pomažu u institutu. U misnom slavlju, zajedno sa svojom djecom, na poseban način sudjelovali su članovi obiteljske zajednice koja djeluju u svetištu. Oni su povodom Svjetskog dana braka za vrijeme misnog slavlja obnovili bračne zavjete i zahvalili na svom bračnom partneru i svemu proživljenom i ostvarenom. U prigodnoj propovijedi, tumačeći Evanđelje, monsinjor Sente potaknuo je supružnike da se svakog dana odlučuju za ljubav i služenje onome drugome, te da se nastoje usavršavati na dobrobit svojih obitelji. Na kraju svete mise u ime Nacionalnog svetišta obitelj Matije i Ive Barberić, članova obiteljske zajednice, darovala je rektoru Brundmayru sliku prijedloga oltarnog mozaika koji bi trebala krasiti Josipovo svetište i repliku kipa svetog Josipa koji se nalazi u svetištu, a rektor Brundmayr uzvratio je darovanjem monografije instituta iz 2006. godine. Nakon svete mise članovi obiteljske zajednice i uvaženi hodočasnici nastavili su druženje uz objed u pastoralnom centru svetišta. Ondje ih je pozdravio karlovački župan Damir Jelić, te im izrazio dobrodošlicu. U knjigu hodočasnika rektor Instituta Franz Xaver Brundmayr upisao je riječi zahvale.

-Od srca se zahvaljujemo na srdačnom dočeku u Nacionalnom svetištu svetog Josipa kada smo mi članovi Instituta Maria dell' Anima iz Rima hodočastili svetome Josipu. To je bio vrhunac našeg hodočašća u Godini svetog Josipa. Gostoljubiv prijem u svetištu jako nas se dojmio, posebno sveta misa koju smo slavili u zajedništvu sa obiteljskom zajednicom i ostalim župljanima. Također, dojmilo nas se i obiteljsko zajedništvo uz ručak i ples. Do viđenja u Rimu, napisao je Franz Xaver Brundmayr.

Nakon okrijepe i druženja hodočasnici su nastavili s upoznavanjem znamenitosti grada Karlovca, koja im je s oduševljenjem pokazivao i tumačio supsidijar u svetištu Vlado Mikšić. Pritom su posjetili Aquatiku, najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe, Gradski muzej Karlovac kroz koji ih je proveo Ivan Čulig u zajedništvu s velečasnim Mikšićem, te su na kraju razgledali panoramu grada Karlovca s vidikovca Starog grada Dubovac.