Home

Karlovac od danas središte svjetskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Svečano otvorenje Revije i Festivala večeras u Zorin domu

12.9.2017.

Karlovac od danas do subote postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, počinju 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival. Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore  iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu ovog  tjedna,  tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

-Gosti su već počeli pristizati na Festival i danas nas očekuje svečano otvorenje. Ceremonija otvaranja će zbog kiše biti održana u Gradskom kazalištu Zorin dom u 20 sati, a ne kako je prije najavljeno na Gradskom kupalištu na Korani. Festival večeras  službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, višestruko nagrađivani igrano-dokumentarni film Kratki izlet Igora Bezinovića. Naravno, ova,  kao i sve druge projekcije bit će besplatne, rekla je Ksenija Sanković iz Kino kluba Karlovac.

Tijekom dana bit će održana i debata o nasilju i kako regirati na njega. Inače, svaki dan u 10 i 12 sati u Gradskom muzeju je pripremljen program za osnovnoškolce sa tematskim projekcijama.

-U srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici u Dugoj Resi bit će prikazan film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske koji kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci iz filma, Leon Ristov i Hanis Bagašov, nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma. Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin koji će biti prikazan u četvrtak, 14. rujna, u dvorcu Novigrad na Dobri, njen je dugometražni igrani prvijenac, koji na težak način progovara o narušenom odnosu između majke i kćeri, dok nagrađivani dokumentarac Iza lica zrcala  u petak, 15. Rujna, na  Starom gradu Ozalj, prikazuje autoričinu osobnu potragu za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom. U slučaju kiše sav program bit će održan u Zorin domu. U subotu će biti proglašenje pobjednika, koji će ove godine prvi put biti u Aquatici. Tako će sudionici imati priliku razgledati akvarija, ali i ostale destinacije u Karlovačkoj županiji, zaključila je Sanković.