Home

Konferencija o aktivnom starenju

Mini konferencija "Aktivno starenje – primjeri dobre prakse u Republici Hrvatskoj i svijetu"

12.10.2017.

Centar za civilne inicijative danas je organizirao mini konferenciju pod nazivom „Aktivno starenje – primjeri dobre prakse u Republici Hrvatskoj i svijetu“.  Namijenjea je stručnjacima koji rade s osobama treće životne dobi i motivirani su za stjecanje novih znanja  o aktivnom uključivanju starijih oosba u život lokalne zajednice.  Jedna od predavačica bila je i Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative.

-Ovaj projekt mi smo počeli prije točno godinu dana, nakon što smo proveli projekt „Tjedan pozitivne energije“. Mi želimo zajedno s našim partnerima provoditi aktivnosti koje su namijenjene osobama treće životne dobi. U gradu Karlovcu je trenutno 13,5 tisuća osoba preko 60 godina,a u županije više od  27,5 tisuća. Zasada nema dovoljan broj aktivnosti kao ni  organizatora tih aktivnosti za starije osobe. Ne govorim o domovima umirovljenika i obiteljskim domovima zbog toga što je trend i u Hrvatskoj i u svijetu deinstitucionalizacija. Osoba zato što je starija i nije bolesna,  nebi trebala biti isključena iz društva, istaknula je Despotović.

Despotović je navela i  primjere dobre prakse brige o starijim osobama u Nizozemskoj, Španjolskoj i SAD-u. Naglasila  je da  se u svijetu sve više radi na planiranju usklađivanja stanovanja za starije osobe. Evo što je rekla još jedna predavačica, ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb Mirjana Pogačić.

-Trebamo početi odmah sada aktivno planirati, aktivno brinuti o svom zdravlju, aktivno brinuti o umreženosti, povezanotsti u stvarnju veza kako prijateljskih tako i obiteljskih.Također se trebamo uključivati u razne aktivnosti koje će nam koristiti kad  više ne budemo u stalnom radnom okruženju.

Razvijanje socijalne politike na lokalnoj razini prema starijim osoba koje će biti financirane i s lokalne i regionalne razine, jedan je od osnovnih ciljeva ovog skupa. Na konferenciji su još govorile Marija Brebrić iz Centra za socijalne inicijative i socijalna radncia Ljiljana Perković.