Home

Od New Zelanda do Selca

Iako je turistička sezona uspješno okončana Hostel Karlovac u Selcu još ima goste

13.11.2017.

I nakon 60 godina postojanja Hostel Karlovac u Selcu jednako je popularan kao na samom početku, ali sa malom razlikom. I dok su u početku gosti isključivo bili Karlovčanke i Karlovčani, danas u popularni hostel u Selcu dolaze turisti i to naročito oni mlađi sa svih strana svijeta. Tako su ovih dana na svom deveto mjesečnom putovanju kroz Europu u Selce  "zalutali" Emily Jacobs 28-godišnja rođena Kanađanka i njen vršnjak i dečko Novozelanđanin Joseph Berkers. Tri godine su već par, a za put života kako su ga nazvali pripremali su se oko godinu i pol dana. Naravno ništa tu ne bi bilo neobično da iz Londona preko skandinavskih zemlja nisu krenuli biciklima. Prosječno prijeđu oko 100 kilometara, a put prilagođavaju raspoloženju i vremenskim prilikama.

- Iz Londona smo krenuli 23. travnja. Najprije smo se uputili u Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Dansku. Nakon toga smo produžili na sjever za Norvešku, Finsku i Švedsku da bi se ponovno vratili u Njemačku i dalje u Austriju, Sloveniju i evo nas tu u prekrasnoj Hrvatskoj. Ovdje namjeravamo provesti oko 3 tjedna pa produžiti za BiH, Crnu Goru i preko Albanije završiti u Grčkoj iz koje se krajem siječnja slijedeće godine zrakoplovom vraćamo kući u New Zeland u Hamilton, započeo je Joseph.

On i njegova djevojka inače su inženjeri građevine i kažu da ih kod kuće po povratku čeka sigurno i dobro plaćen posao. Inače puni su dojmova i događaja sa svog putovanja. Od zamrznuti šatora prilikom noćenja u austrijskim Alpama, preko slomljenih bicikla do zatvorenih vrata hostela. Ipak ističu da su toliko toga naučili o Europi i njenim stanovnicima, o ljubaznim građanima uvijek spremnim na pomoć i jednostavno su fascinirani svim i svačim oko sebe što su vidjeli i proživjeli. Napomenuli su da su za ovo putovanje štedjeli više od dvije godine i da je dobro gospodarenje novcem jedan od glavnih preduvjeta uspješnog putovanja.

- Imam osjećaj da nas stalno prati sreća. Evo i ovdje kod vas. Došli smo pred hostel predvečer i sve je bili zatvoreno i kad smo već krenuli pronaći neko drugo prenoćiste naišli smo na direktora koji je odmah samo za nas otvorio vrata cijelog hostela. Kakva povlastica, kakav luksuz šali se Emily i dodaje i drago mi je da je mog dečka pobijedio u stolnom tenisu tako da vidi da nije prvak svijeta, riječi su simpatične Kanađanke.

Smojver im je kratko predstavio Lijepu našu, te im dao brojne kontakte u susjednim zemljama koje je izgradio kroz svoje prijašnje poslove, a koji će im itekako dobro doći naročito u susjednoj Bosni i Hercegovini. Hostel Karlovac tako je osvojio još dva srca  koja će daleko izvan naših granica pričati o ljepoti naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi. A od novog direktora Hostela Selce  Daria Smojvera saznali smo da za njih sezona još uvijek nije gotova. Sredinom studenog dolazi im grup studenata, njih pedesetak koji će boraviti pet dana i u prosincu neposredno pred blagdane očekuje se manja grupa udruge Kršćana koja će imati trodnevnu duhovnu obnovu. Uz sve to vrijedni djelatnici hostela dnevno kuhaju preko 90 obroka i dostavljaju ih školama na području Crikvenice i Selca, te pripremaju i manjim dijelom rekonstruiraju objekat za slijedeću sezonu čiji booking ide iznenađujuće dobro. Treba istaknuti da je direktor Dario Smojver dobio lijepo priznanje od Grada Crikvenice, naime, imenovan je u Odbor za gospodarstvo. Očekuje se da će sa svojim iskustvom i vezama diljem svijeta pomoći u daljnjem razvoju ovog kraja.