Home

Osamnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu

Prečasni Domagoj Matošević: "Sveti Josip je divan primjer vjernika koji zna patiti"

18.5.2017.

Dva hrvatska nacionalna svetišta, ono iz Marije Bistrice i karlovačko svetište, sjedinila su se u molitvi i štovanju svetoga Josipa u Velikoj pobožnosti svetom Josipu, 17. svibnja. Prečasni Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, zajedno sa svojim zborom, hodočastio je svetom Josipu u Karlovac i predvodio svetu misu. Koncelebrirali su rektor svetište monsinjor Antun Sente, pater Czeslaw Bielen iz karlovačke župe Blažene Djevice Marije Snježne Kamensko i župni vikar velečasni Filip Pavlović. U prigodnoj propovijedi prečasni Domagoj Matošević opisao je nekoliko vrlina svetog Josipa koje proizlaze iz njegove duboke povezanosti s Bogom, a koje bi svaki vjernik trebao nasljedovati i po njima živjeti. Kao prvu vrlinu istaknuo je Josipovu snagu u osobito teškim životnim poteškoćama i slobodu od traženja bilo kakvih potvrda drugih ljudi, pohvala ili čak ljubavi, jer je znao da ga Bog voli i da se samo na Njega može osloniti.

-Ako smo povezani s Bogom znat ćemo da smo ljubljeni i tako ćemo ljubiti druge i biti oslobođeni te nezasitne gladi za potvrđivanjem, pojasnio je predvoditelj misnog slavlja prečasni Matošević.

U nastavku propovijedi kazao je da čovjek koji je urezan u Boga nije izuzet od patnje, ali je sposoban tu patnju preobraziti. Pa i sam Josip je jako patio kada je saznao da je Marija trudna, a znao je da dijete nije njegovo. Posljednja propovjednikova misao bila je da čovjek koji je u Bogu i sa Bogom poštuje drugu osobu u njezinoj jedinstvenosti i originalnosti, ljubi je zbog onoga što ona jest, a ne zbog onoga što njemu znači. Jedan od najboljih primjera takve ljubavi je Josipov i Marijin djevičanski život.

-Josip je zavolio Mariju u Njezinom poslanju. Radovao se tome da ona ostvari svoje poslanje. I to je prava ljubav! Prava ljubav je kad se raduješ drugome u onome što je njegovo poslanje! I kad dopuštaš da se druga osoba ostvari. To je prava ljubav i u jednom braku, u jednom braku kada se suprug raduje ostvarenju svoje supruge i obrnuto, istaknuo je prečasni Domagoj Matošević.

Na kraju misnog slavlja monsinjor Sente darovao je prečasnom Matoševiću u znak zahvalnosti repliku kipa svetog Josipa. Matošević izrazio je zadovoljstvo s bliskošću i povezanošću dvaju nacionalnih svetišta, te istaknuo da se i u Mariji Bistrici mole da sve više ljudi štuje i moli zagovor svetoga Josipa i da njegovo Svetište postane mjesto duhovne okrijepe za sve vjernike.