Home

Planinarsko društvo "Dubovac" obilježilo važne obljetnice

Proslavili jubileje manifestacijom "Hodanjem k zdravlju"

15.4.2018.

Nakon što su povodom 95 godina djelovanja Planinarskog društva "Dubovac" i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu u galeriji Studentskog centra otvorili izložbu "I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac", autora Ratomira Draganjca, karlovački planinari nastavili su u subotu s obilježavanjem svojih obljetnica, i to 26. manifestacijom "Hodanjem k zdravlju". Okupljanje je bilo od 8 do10 sati sati na platou ispred Aquatike. Prije samog odlaska s Aquatike nazočnim planinarima obratili su se predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka i predsjednik Planinarskog društva "Dubovac" Miro Palajsa koji je prisutne upoznao s programom. Dugogodišnji iskusni karlovački planinar Mladen Kuka je kratko podsjetio na povijest planinarstva u gradu Karlovcu i u Hrvatskoj. Dok su se ispred Aquatike okupljali planinari za "Hodanjem k zdravlju", na dubovačkoj tvrđi je u 10 sati uslijedio start 2. trail utrke pod nazivom "Kalvarija trail". U 12 sati ponovno su se okupili planinari, ovoga put kod Starog grada Dubovca. Točno u podne uslijedio je svečani dio obilježavanja planinarskih obljetnica kojom prigodom su se brojnim okupljenima obratili i uvaženi gosti. Nazočne planinare prvi od gostiju pozdravio je predsjednik Karlovačke sportske zajednice i Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl.

-Vaša udruga je jedna od najmasovnijih i najbolje organiziranih članica naše sportske obitelji. Podatak da imate više od 450 aktivnih članova, a od toga 150 mladih i veliki broj maloljetnika, obvezuje sve nas da vas respektiramo i podržimo u svemu što radite, rekao je Želimir Feitl. U ime karlovačkog župana Damira Jelića sve prisutne na pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Medić.

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak, čestitavši slavljeniku, predsjedniku Planinarskog društva "Dubovac" Miri Palajsi uručio je posebno priznanje Izvršnog odbora  HPS-a.

-Ovo što vi radite, organizirate, mi iz Hrvatskog  planinarskog saveza jako cijenimo i podržavamo. Stoga vam danas i dodjeljujemo ovo naše posebno priznanje. Osim toga, Karlovac je i grad uz koje se vrlo često s velikim poštovanjem spominje ime Dragojle Jarnević, naše prve planinarke, što je i još jedan dokaz da u vašem gradu planinarstvo ima tradiciju od 135 godina kao rijetko koji drugi grad u Hrvatskoj, rekao je Novak.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj ove manifestacije, došao je sa svojim suradnicima, zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem.

-Proteklih dana prisustvovao sam na nekoliko događanja, raznih obljetnica, karlovačkih udruga koje su obilježavale stotinu i više godina djelovanja, tradicije, kao i ova vaša koja ove godine bilježi 95 godina a gotovo kao da je stotinu. To zasigurno potvrđuje da je naš grad oduvijek bio civilizacijsko, kulturno, sportsko i administrativno središte s velikom tradicijom. Moramo čuvati tu tradiciju jer nas na to obvezuju pokoljenja, ali i povijest našega grada, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Damir Mandić. 

Nakon završetka službenog dijela programa planinari su se Dubovačkim planinarskim putem uputili prema planinarskom domu na Kalvariji gdje je održano tradicionalno natjecanje "14. Dubovački planinarski kotlić". Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj doprinos planinarskoj obljetnici. Oko 14 sati i 30 minuta sa svih staza u Planinarski dom "Zvonimir Plevnik" stigli su svi planinari i tada su objavljeni rezultati natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolje kuharice, pobjednice, su iz grupe "Chili girl" Sanja Žaja i Irena Grgić. Planinarsko druženje je potrajalo do mraka.