Home

Predstavljeno peto izdanje Operanduma KAoperative

"Strategija kulturnog razvoja grada Karlovca je vrlo važan i potreban dokument"

12.2.2018.

Peto izdanje Operanduma, publikacije koju na godišnjoj bazi izdaje platforma KAoperativa, bila je tema današnje konferencije za novinare ispred Male scene  Hrvatskog doma. Kako je tom prilikom izjavio Denis Mikšić, ovo izdanje bavi se provedbom Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca koja je 2014. godine donesena na desetogodišnje razdoblje.  

-U travnju protekle godine pokrenuli smo javnu raspravu pod nazivom „Strategija kulturnog razvoja grada Karlovac i trenutno stanje-dokud smo došli“  u koju su bili uključeni predstavnici gradskih ustanova u kulturi, udruga civilnog društva, predstavnici lokalne samouprave i to nam je bio temelj prema daljnjem istraživanju, istaknuo je Mikšić. Od srpnja do listopada protekle godine slijedilo je istraživanje o čijim rezultatima je više rekao suradnik na istraživanju KAoperative, Igor Kuštreba. Naglasio je kako je u istraživanju mišljenja o kulturnoj Strategiji i o stanju u kulturi u gradu sudjelovalo 127 osoba.

-Istraživanje je potvrdilo da je Strategija zaista jedan važan dokument koji je potreban za kulturni razvoj grada Karlovca. Važno je napomenuti da nam uzorak čine visokoobrazovani građani i koji su zaposleni ili u udrugama koje se bave kulturom ili su djelatnici lokalne samouprave ili ustanova u kulturi, naglasio je Kuštreba. Među rezultatima istraživanja kao prioriteti za razvoj kulture u Karlovcu su navedeni razvoj lokaliteta poput Kina Edison, Hrvatskog doma, Starog grada Dubovca i drugi, a kao prioritet istaknut je i razvoj samog dokumenta Strategije kulturnog razvoja. Nadalje, istraživali su prostore namijenjene kulturi i pokazalo se da prostora  ima dovoljno u gradu, ali da su nedovoljno iskorišteni. Vezano uz naplatu tih prostora, većina ispitanika u provedenom istraživanju ne slaže se da bi gradske ustanove u kulturi trebale naplaćivati korištenje svojih prostora za nekomercijalne programe namijenjene široj javnosti. Također, po mišljenju ispitanika, kako navodi Kuštreba, na području kulture najviše rade i imaju najviše programa udruge nezavisne kulture, gradske ustanove rade najmanje, a ustanove u kulturi imaju najprofesionalniji kadar. Kao i ranijih godina, tako su i u sklopu ovog novog Operanduma donesene preporuke vezane uz istraživanje.

Neke od 10-ak preporuka su primjerice aktivno uključivanje javnosti u procese provedbe i daljnjeg vrednovanja Strategije, kao i uvrštavanje sudioničkog upravljanja kao potencijalnog i učinkovitog novi modela upravljanja kulturnom infrastrukturom. S tim u skladu, Denis Mikšić je vezano uz Malu scenu Hrvatskog doma najavio kako ove godine s Gradom Karlovcem pripremaju veliki i ozbiljan projekt nastavka revitalizacije i uređenja Male scene, te se nada da će uspjeti osigurati potrebna sredstva.