Home

Pripreme za obilježavanje dvadesetog rođendana CEIK-a "Braća Seljan"

Proslava će biti 19. kolovoza na dan osnivanja CEIK-a i na 142. rođendan Stjepana Seljana

10.8.2017.

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" obilježit će u subotu dvadeset godina djelovanja i 142. godinu od rođenja Stjepana Seljana.

Predsjednik CEIK-a "Braća Seljan" Mladen Kuka posebno je ponosan što je počasna pokroviteljica proslave hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Razgovarali smo s Mladenom Kukom u njegovoj radnoj sobi, "brlogu", gdje su nastali svi projekti vezani uz aktivnosti CEIK-a.

-Već tradicionalno svake godine obilježavano obljetnicu CEIK-a, a ove godine je obljetnica okrugla, to je dvadeset godina djelovanja, pa će i proslava biti malo bogatija. Poslali smo zamolbu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da bude počasna pokroviteljica obilježavanja dvadesete obljetnice prvog hrvatskog eksplorer kluba i ona je to sa zadovoljstvom prihvatila. U subotu, 19. kolovoza u deset sati postavit ćemo vijenac na kuću Seljanovih u povodu naše obljetnice i rođendana Stjepana Seljana, koji je rođen 19. kolovoza 1875. godine. U ovih dvadeset godina imali smo dosta aktivnosti, to su pretežno bila terenska istraživanja, koja smo radili u Africi i Južnoj Americi, na dva kontinenta na kojima su Mirko i Stjepan Seljan bilježili svoje velike istraživačke poduhvate. Oni su bili istraživači, radili su znanstvene radove, ali su bili i sportaši globtroteri, je su u sto dana napravili pješačku turu od Petrograda do Pariza. U Južnoj Americi družili su se s hrvatskim doseljenicima i držali im predavanja, istaknuo je predsjednik CEIK-a Mladen Kuka. 

CEIK "Braća Seljan" prvi se počeo studiozno baviti proučavanjem rada Mirka i Stjepana Seljana istraživanjima na terenu. Želja je da se Karlovac brendira kroz djelovanje ovih najpoznatijih hrvatskih istraživača.

-U ovih dvadeset godina napravili smo niz putopisa i knjiga, niz televizijskih serijala, izložbi i predavanja. Mi želimo promovirati Karlovac kao grad istraživača, jer to je malo poznato u javnosti. Uz Mirka i Stjepana Seljana, treba spomenuti Tadića, Mikšića, Lukšića, prvu ženu alpinistkinju Dragojlu Jarnević, te poznatog Požežanina Dragutina Lermana, koji je neko vrijeme radio u Karlovcu kao trgovački putnik. Cilj CEIK-a je brendirati Karlovac kroz likove istraživača, rekao je Mladen Kuka.

Svečana akademija bit će održana u subotu, 19. kolovoza od 19 sati na prostoru Vile Anzić. Tom prilikom bit će promovirana brošura o Muzeju planinarstva i ekspedicionizma. Na akademiji će u počasno članstvo CEIK-a biti primljeni Vjekoslav Šafranić, Želimir Feitl, Miroslav Brežan, Srećko Šestan, Dubravko Butala i Darko Berljak, a u redovno članstvo istaknuti gorski spašavatelj Zlatko Balaš. Na akademiji će biti predstavljeni najveći uspjesi CEIK-a.