Home

Projekt "Edukacijom do zdravlja zubi"

Seminar "Zaštita oralnog zdravlja djeteta od rođenja do školske dobi"

10.10.2017.

Ministarstvo zdravstva je u okviru programa zaštite oralnog zdravlja podržalo projekt „Edukacijom do zdravlja zubi“ koji u dječjim vrtićima Karlovačke županije provodi Udruga za zaštiu zdravlja žena. Tako je danas održan seminar pod nazivom „Zaštita oralnog zdravlja djeteta od rođenja do školske dobi“ kojeg je vodila specijalista dječje i preventivne dentalne medicine dr. Ružica Krsnik.  Seminar je bio namijenjen patronažnim medicinskim sestrama koje se prve susreću s s mladim majkama i imaju mogućnost edukacije.

-Program se sastoji od niza radionica kao što su one  za patronažne sestre, zatim za roditelje, odgajatelje i sam rad s djecom. Najviše radimo u vrtićima i to s mlađim i starijim dobnim skupinama. Starijim skupinama prenosimo znanja u vezi trajnih zubi, higijene zubi, ali i o očuvanju mliječnih zubi. Kod mlađih dobnih skupina baziramo se na informacije i stavaranje higijenskih navika kod djece u vrtićima, navike prehrane i vježbanje samopouzdanja. Upravo ovaj seminar ima svrhu da aktiviramo patronažen sestre jer one prve dolaze u roditeljski dom i daju informacije, kaže dr. Ružica Krsnik.

Projekt se, osim u Karlovačkoj županiji, provodi još u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji, a trajat će još tri godine.  Projektom će biti obuhvaćenmo oko dvije tisuće djece.