Home

Sveti Josip uzor hrvatskim očevima

Proslavljena 331. obljetnica izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske

11.6.2018.

331. obljetnica izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske svečano je u nedjelju proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Proslava je počela jutarnjom misom koju je predvodio karlovački grkokatolički župnik protojerej stavrofor Željko Pajić te se nastavila misnim slavljem koje je predvodio supsidijar u svetištu Vlado Mikšić. Središnje misno slavlje predvodio je katedralni župnik u Splitu te povjerenik za pastoral obitelji Splitsko - makarske nadbiskupije don Tomislav Ćubelić u koncelebraciji s karlovačkim dekanom prečasnim Draženom Karačićem te monsinjorom Antunom Senteom. Pozdravljajući predvoditelja misnog slavlja don Tomislava Ćubelića monsinjor Antun Sente istaknuo je kako su se karlovački vjernici i štovatelji svetog Josipa za ovo slavlje pripremali Velikom pobožnošću od devetnaest srijeda počevši još u mjesecu siječnju ove godine u kojoj je sudjelovalo više od petnaest tisuća Josipovih štovatelja. Nadalje ovo slavlje objedinjuje sve one hodočasnike koji najčešće subotu i nedjeljom organizirano sa svojim svećenicima sve češće dolaze u ovo svetište zahvaljujući svetom Josipu na primljenim milostima ili mu se povjeravajući u svojim različitim potrebama kazao je na početku mons. Sente. U prigodnoj je homiliji don Tomislav Ćubelić govorio o važnosti sjećanja za jedan narod o sjećanju na Boga, na velike vrijednosti na istinske i hrabre ljude. Osvrnuo se na biskupa Martina Borkovića koji je osjetio da hrvatski narod treba nebesku zaštitu, istaknuvši da je on bio čovjek koji je imao karakter vjere, dar proroštva i snagu vizije. Propovjednik je u svojoj homiliji spomenuo i biskupa Josipa Štadlera koji je još 1873. godine pokrenuo Glasnik svetoga Josipa, graditelja svetišta prečasnog Marijana Radanovića, a posebno je istaknuo blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka vjere i mučenika koji je na oltar prinio svoj život.

-To je učinio iz uvjerenja svjesno i od njegova dara, od njegova mučeništva i snage vjere Katolička crkva živi do dana današnjega. Polagao je i tako blistavo položio iskušenje osobnog, nacionalnog i vjerskog identiteta, kazao je don Tomislav.

Ćubelić je podsjetio na Stepinčeve riječi da ljubav prema Domovini nije predmet trgovine ni za novac ni za slavu, već je to moralna i etična dužnost. Ukazao je i na to da veliku budućnost mogu stvoriti samo ljudi koji su nošeni Bogom.

"Mi živimo u vrijeme kada se Boga ne uzima ozbiljno. Bacamo mi tamjan i krivim bogovima na sve strane, ali blaženi Alojzije Stepinac, biskup Martin Borković i graditelj ovog svetišta Marijan Radanović i mnoštvo drugih svjedoče drukčije, kazao je don Tomislav.

Don Tomislav Ćubelić ukazao je na važnost uloge oca obitelji koja je danas u krizi potičući okupljene da u svetom Josipu nađu uzor kako bi bili siguran oslonac svoje obitelji. Pozvao je vjernike da crpe snagu za svakodnevne životne izazove iz vjere u Boga, te da svjedoče svojoj djeci i svim budućim generacijama da je Bog živ i da se samo s njime može graditi bolja budućnost. Nacionalno svetište svetog Josipa u nedjelju je bilo odrediše brojnih hodočasnika koji u pravo u svetom Josipu pronalaze uzor kao se nositi s različitim životnim izazovima. Nakon središnjeg misnog slavlja župnik karlovačke župe svetog Franje Ksaverskog Duje Kurtović blagoslovio je motoriste koji su svojim motorima došli moliti zaštitu svetog Josipa. Osobito je bilo lijepo vidjeti motoriste policajace.  Više hodočasnika sudjelovalo je na euharistijskom klanjanju koje je  u popodnevnim satima predvodio đakon Ratko Podvorec, a neki su se upisali u Bratovštinu svetoga Josipa za pomoć umirućima, upisali misnu nakanu ili postali prijatelj Nacionalnog svetišta. Proslava svetkovine zaštitnika Hrvatske svetog Josipa završila je večernjim misnim slavljem koje je predvodio monsinjor Antun Sente. Ljepoti proslave doprinijeli su brojni suradnici župe i svetišta, na osobit način članovi sva tri župna zbora "Sveti Josip", "Josipove pahuljice" i "Agape", te ministranti i čitači. Na proslavi svetog Josipa zaštitnika Hrvatske uz brojne hodočasnike sudjelovali su karlovački gradonačelnik Damir Mandić i predsjednica gradskog vijeća Marijana Tomičić, sa svojim suradnicima, zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek Hajdin sa svojim suradnicima, članovi Karlovačke građanske garde, te brojne druge osobe iz javnog života.