Home

"Zlatna jesen" za sigurnost osoba treće životne dobi

Policijski službenici održali tribinu o samozaštitnom ponašanju

13.9.2017.

Centar za civilne inicijative organizirao je danas u Domu za starije i nemoćne osobe "Sveti Antun" tribinu za korisnike Doma pod nazivom "Zlatna jesen – Sigurnost osoba treće životne dobi".

Tijekom predavanja ukazano je na sve oblike zlouporabe te oblike krađa i prevara koje se događaju na štetu starijih osoba.
Cilj ovog predavanja je senzibiliziranje javnosti za ovu vrstu problema te ukazivanje na učestalost ovih pojavnih oblika kriminaliteta s naglaskom na njihovu samozaštitu.

Predavači su bili djelatnici PU karlovačke, Anita Gračan policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju i Mario Sunarić iz Ureda načelnika, koji su govorili o najčešćim oblicima prijevara i krađa koje se događaju osobama treće životne dobi.

Samozaštitno ponašanje na ulici ili u trgovačkim centrima, uopće na mjestima gdje se zadržava veliki broj osoba, vrlo je važno, jer na taj način smanjuje se prilika koju svaki lopov vrlo vješto i brzo iskoristi. Najčešći oblici krađa su otimanje torbica i  nakita s lako dostupnih i vidljivih dijelova tijela te krađe novčanika.

Kako bi se građani pravovremeno zaštitili od drskih krađa, policija savjetuje da se izbjegavaju mračne i puste ulice, torbica koja se nosi preko ramena, trebala bi biti na ramenu suprotno od kolnika, a tijekom kupovine ne bi trebala biti u kolicima za kupovinu, već zatvorena i po mogućnosti s prednje strane tijela, a nakit ne bi trebalo isticati, već ga prekriti ili maramom ili dugačkim rukavima.

Pored krađa i prevara na javnim mjestima, učestale su i one na "kućnom pragu". Kako bi se građani zaštitili i od ovakvih prevaranata i kradljivaca, vrlo je važno brzo reagirati i ne dozvoliti nepoznatim osobama ulazak u vlastiti dom, jer banke, HEP, HZZO i ostale državne institucije svoje usluge ne naplaćuju na "kućnom pragu" niti telefonom traže osobne podatke.

No, ukoliko se i dogodi prevara ili krađa, što brže se treba pozvati policija na broj 192, do njihovog dolaska u stanu se ne smije ništa dirati, a kako bi što brže uhvatili prevaranta, pokušajte zapamtiti što više pojedinosti, savjetuju iz PU karlovačke.