Home

Josip Sviličić i dalje na čelu županijskog HSU-a

Sviličić: Nastojat ćemo organizaciju bolje mobilizirati, pomladiti i povećati broj članova da bismo se već sada pripremili za naredne lokalne izbore

10.11.2017.

Josip Sviličić će i u iduće četiri godine biti na čelu Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika. Odlučeno je tako na današnjoj izbornoj skupštini, kojoj je prisustvovao i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Sviličić se posebno osvrnuo na činjenicu da je stranka na posljednjim izborima osvojila znatno manji broj mandata u općinskim i gradskim vijećima nego prije.

-U proteklom razdoblju koje je iza nas, s obzirom da su bili parlamentarni, lokalni  i izbori za Europski parlament, nismo zadovoljni. Nismo postigli rezultate koje smo očekivali. Naime, u proteklom razdoblju imali smo 10 vijećnika; što u općinskim i gradskim vijećima tako i u Županijskoj skupštini. Sada se taj broj prepolovio.

Koji će im prioriteti biti i za što će se zalagati u idućem razdoblju, Sviličić kaže.

-Nastojat ćemo organizaciju bolje mobilizirati, pomladiti i povećati broj članova da bismo se već sada pripremili za naredne lokalne izbore. Najviše ćemo se zalagati da se u Karlovcu proširi Dom umirovljenika, zajedno s Maticom umirovljenika i drugim udrugama. Nastojat ćemo i da se što prije izgradi i Dom umirovljenika u Dugoj Resi. Smještaj umirovljenika na našem području je doista nezavidan, pa ćemo raditi na tome kako bi se umirovljenički standard podignuo.

Izbornoj skupštini županijskog HSU-a prisustvovao je i predsjednik stranke Silvano Hrelja, koji se osvrnuo na novu indeksaciju mirovina poslije Nove godine.

-Ove godine je  bilo 2,1 posto povećanje mirovina u devetom mjesecu i za tu namjenu je trebalo osigurati barem 800 milijuna kuna. U sljedećoj godini trebala bi uslijedi još dva  povećanja od 1 do 1,5 posto. Tada se, pak,  dolazi do cifre od milijardu i tristo tisuća kuna. No, u ovom trenutku su trendovi da više umirovoljenika umire nego što stiže novih. Stoga preostaje  za nadati se da će ta milijarda biti dovoljna za povećanja mirovina u sljedećoj godini.