Home

Živi zid: Hidroelektrane se ne smiju graditi na način da se devastira turizam

Sinčić županijskim vijećnicima: Žrtvujete li kravu radi šnicle?

3.3.2018.

Živi zid na čelu s predsjednikom Ivanom Sinčićem održao je danas konferenciju za medije. Vladajući HDZ sa koalicijskim partnerima vrši parlamentarno nasilje i ne žele čuti kritiku. Radi se na ušutkavanju oporbe jer vladajući ne žele čuti kritičku misao, a same zastupnike žele svesti na podizače ruku i to je napad na demokraciju, kazao je uvodno Sinčić.

-Vrši se skupštinsko nasilje nad oporbom, pogotovo oko vrlo važnih tema kao što su hidroelektrane. Nije problem u samim hidroelektranama, problem je u divljoj gradnji, što se radi mimo procedura, što se radi mimo zakona. Do kada će privatni interes biti ispred javnog interesa?! Ako su se stanovnici općina jasno izjasnili da ne žele takav način gradnje koji će trajno devastirati turizam, tko je onda župan, tko su vladajući da im nešto tako nametnu.

Klub vijećnika Živog zida iz protesta je napustio Županijsku sjednicu Karlovačke županije iz razloga što predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić nije ispoštovao odredbe, kazao je Vijećnik Živog Zida Goran Glavurtić. Na sjednici Kluba vijećnika  dan ranije tražili su da se pokrene postupak o izbacivanju malih hidroelektrana iz prostornog plana Karlovačke županije.

-Dobili smo usmeno obećanje da će se postupak pokrenuti. Obećanje ludom radovanje. Dogodila se divlja gradnja na Šušnjarovom slapu, on je trajno devastiran. Prilikom same sjednice kazao sam vijećnicima da bez obzira na politički predznak razmisle prilikom glasanja što će ostaviti svojoj djeci u nasljeđe.  

Onemogućuje se stanovnicima uz rijeku Mrežnicu njihov opstanak te se tako Glavurtić pita čiji interes je gradnja malih hidroelektrana. Na sjednici su tražili da se točka dnevnog reda izdvoji sa sjednice i stavi na posebnu tematsku sjednicu sljedeće županijske skupštine. No ta im mogućnost kažu nije bila odobrena i točka je stavljena na glasanje. Tako je Živi zid glasao protiv, Josip Benčić ostao suzdržan, dok su ostali vijećnici glasali za ovu odluku.

Županijska vijećnica Helena Stojković kazala je kako se vijećnike Živog zida učestalo degradira, ismijava i prekida od strane predsjednika i potpredsjednika županijske skupštine pa im tako ovim putem poručuje.

-Oni nas ne mogu ušutkat. Moraju shvatiti da su u skupštinu ušli neki novi ljudi. Ne mislimo stati i nastavljamo se boriti jer smo izabrani voljom naroda.

Hidroelektrane se ne smiju gradit na način da se devastira turizam. Nekolicina bogatih ljudi od toga imaju korist, a općine i gradovi trpe štetu. Zašto se ne grade elektrane kako je propisano od strane države, pita se Sinčić i pritom pozvao sve vijećnike da se zapitaju žrtvuju li kravu radi šnicle?!