Home

25. obljetnica osnivanja 13. domobranske pukovnije

Na pressici najavljena sutrašnja proslava

14.11.2017.

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno sutrašnje obilježavanje 25. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije. Na pressici, koja je održana u restoranu Trgovačko-ugostiteljske škole u Radićevoj ulici govorili su Ivica Sečen, Nikola Tarnik, Branko Halužan, Nikola Bakale i Stjepan Tvrdinić. Zbog bolesti nije bio prisutan prvi zapovjednik pukovnije Vilim Lulić. Nešto više o postrojbi kazao je prvi zamjenik zapovjednika i načelnik stožera 13. domobranske pukovnije Dubravko Tarnik.

-Sutra, 15. studenog proslavljamo 25. obljetnicu osnivanja 13. domobranske pukovnije, jer je na taj dan 1992. godine zapovjednik Vilim Lulić izvijestio zapovjednika 4. operativne zone Izidora Češnjaja da je pukovnija spremna preuzeti bojišnicu dugu četrdeset kilometara. Pukovnija je imala teške borbe u kojima je poginulo ukupno 76 pripadnika. U dvije i pol godine postojanja kroz 13. domobransku pukovniu prošlo je 3.158 boraca, od toga 68 žena, kazao je Tarnik.

Dubravko Tarnik predstavio je program obilježavanja 25. obljetnice 13. domobranske pukovnije, koji počinje sutra u 10 sati polaganjem vijenca kod centralnog križa na groblju Jamadol.

-Sutra ćemo na skroman način proslaviti ovu našu obljetnicu. U 10 sati položiti ćemo vijenac kod središnjeg križa na groblju Jamadol, a u 10 sati i 30 minuta kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred zgrade suda. U 10 sati i 45 minuta položit ćemo vijenac kod spomen obilježja na Turnju, a u 11 sati i 30 minuta na spomen ploču u Veleučilištu. U 18 sati 30 minuta bit će održana sveta misa za poginule pripadnike 13. domobranke pukovnije u crkvi Presvetog Trojstva, rekao je Tarnik.