Home

Geomorfološki spomenik prirode spilja Vrlovka, dobila svoj Dan

Uz radionice, predavanja, edukacije i zabavni program u petak će se obilježiti "Dan Vrlovke"

11.10.2018.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, NATURA VIVA sutra u Kamanju organizira Dan Vrlovke. U okviru obilježavanja održat će se radionice na temu šišmiša, arheologije i speleologije a posjet spilji Vrlovki bit će moguće obići uz stručno vodstvo.

Planirana su i dva predavanja, koja počinju u 20 sati, pod nazivom „Kako u spilji Vrlovka žive šišmiši“ i „Što nam pričaju arheološki nalazi oko spilje Vrlovke“. Inače spilja Vrlovka vrijedan je geomorfološki spomenik prirode pa je kao takva zbog svojih prirodnih vrijednosti zaštićena 1962. godine. Istražena je u dužini od 380 metara, od kojih je 330 uređeno za posjećivanje. Tijekom cijele godine naseljena je raznim vrstama šišmiša jer im raspon temperatura tijekom godine omogućuje boravak u njoj. Budući da je ovo područje izuzetno vrijedno zbog svojih bioloških, geoloških, biospeleoloških i arheoloških karakteristika, a osim toga je i NATURA 2000 područje, JU NATURA VIVA odlučila je 12. listopad, posvetiti upravo spilji i to kroz edukaciju djece i javnosti kako bi pridonijeli promociji ovog iznimnog područja.

Kroz radionice i predavanja svi zainteresirani dobiti će širu sliku potrebe zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i znamenitosti, a u suradnji s lokalnom zajednicom, Ustanova želi potaknuti gospodarski razvoj lokalne zajednice. Želja im je u dogledno vrijeme ovaj lokalitet prezentirati kao vrlo važan za lokalnu zajednicu i čitav kraj, koji može postati  motor razvoja i ključan za stvaranje održivog eko-turističkog odredišta, koje će ponuditi različite aktivnosti, koje će onda osigurati duži ostanak i boravak posjetitelja na tom području.

Organizatori savjetuju posjetiteljima koji će ići u obilazak spilje Vrlovke da ponesu toplu odjeću i terensku obuću, a detaljan program događanja pogledajte na FB stranici NATURE VIVE.