Home

Karlovačka Hitna bogatija za još dva nova vozila

Omogućit će još bržu, efikasniju i kavalitetniju uslugu

10.7.2018.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije danas je u prostoru Ispostave Zavoda Duga Resa, organizirao primopredaju novih vozila hitne medicinske službe za potrebe Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, održana je prezentacija medicinske opreme i zaštitne odjeće za djelatnike, predstavljen je program specijalističkog usavršavanja i mreže novih timova hitne medicine Karlovačke županije te su razgledane novouređe prostorije dugoreške hitne službe.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica među ostalim je rekao da su to sve redom značajne investicije koje su najvećim dijelom financirane decentraliziranim sredstvima Karlovačke županije.

- Danas su u promet puštena dva nova vozila hitne medicinske služe, koja će nam omogućiti da izlaskom na teren budemo brži i efikasniji te da našim stanovnicima ali turistima pružimo najkvalitetniju uslugu. Vrijednost im je 1.398.395 kuna s PDV-om, većinu je osigurala Karlovačka županija iz decentraliziranih sredstava u iznosu 1.166.375, a razliku u iznosu od 232 tisuće kuna Zavod je pokrio iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Opremljena su vrijednom opremom i to defibrilatorom, aspiratorom, udlagama, imobilizatorima za kralježnicu i glavu, balonima za reanimaciju djece i odraslih, spinalnim dugim daskama te pričvrsnom remenju, što će djelatnicima hitne medicinske službe omogućiti još kvalitetniji i brži rad na spašavanju života, rekao je Antica.

Isto tako za svih 119 djelatnika hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, nabavljena je radno zaštitna odjeća, sukladno Standardima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, vrijedna 235.000 tisuća kuna. Zavodu su isto tako odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2 milijuna i 562 tisuće kuna za specijalizacije dva doktora medicine, zaposlena u Zavodu za specijalizaciju hitne medicine. Projekt je to koji će se provoditi narednih pet godina, a sufinanciran je iz EU socijalnog fonda.

Ravnatelj Antica najavio je i projekt izrade dokumentacije za uređenje Regionalnog edukacijsko-simulacijskog centra hitne medicine na Dubovcu. Sredstva je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz natječaj putem Razvojne agencije Karlovačke županije Karla u iznosu 120 tisuća kuna, iz decentraliziranih sredstva koristit će se 23.625, a iz vlastitih sredstva 13.875 kuna. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 3 milijuna kuna. Novouređene prostorije ispostave dugoreške hitne uređene su po najvišim standardima hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu, kao što će to u skorije vrijeme postati i sve ispostave karlovačke hitne službe, nada se Niškša Antica.

Svečanosti su prisustvovale ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević i zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.