Home

Nadzor utrošenih sredstava dobivenih za turističke projekte u Karlovačkoj županiji

Nadzor proveden u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovač u Jaškovu

5.12.2017.

Nadzor utrošenih sredstava dobivenih Javnim pozivom za turističke projekte u Karlovačkoj županiji iz protekle godine proveden je danas u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovač u Jaškovu. OPG Kovač iz Jaškova javio se sukladno uvjetima javnih poziva ukupno tri put sa svojim projektima te mu je u razdoblju od tri godine odobreno ukupno 46.000 kuna bespovratnih sredstava za uređenje kušaonice i izletišta na području gospodarstva.

Uz vlasnike OPG-a Snježanu i Tomislava Kovača i ozaljsku gradonačelnicu Gordanu Lipšinić, nadzoru je prisustvovala direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić, a u ime Karlovačke županije prisustvovali su zamjenice župana Vesna Hajsan Dolinar i Martina Furdek Hajdin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Željko Fanjak i viši stručni suradnik za turizam u Upravnom odjelu za gospodarstvo Marin Stanišić. Vlasnica OPG-a Snježana Kovač istaknula je da su se uz poljoprivredu, odlučili baviti i turizmom.

-Uz našu poljoprivrednu djelatnost, koja nam je primarna, mi se u budućnosti želimo baviti i turizmom. Želimo imati jedno izletište, kušaonicu i sobe u domaćinstvu i već tri godine u nizu u tome nas prati Karlovačka županija sa sredstvima potpore u turizmu. S tim sredstvima uredili smo kušaonicu, sanitarne čvorove i kuhinju, a izletište nije još do kraja gotovo. Planiramo uskoro ići i na jedan europski natječaj za sobe u domaćinstvu, kazala je Snježana Kovač.

Želja je Snježane i Tomislava Kovača da svoje poljoprivredne proizvode prodaju na svom domaćinstvu kroz turizam. Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin istaknula je da je u 2016. godini odobreno jedanaest potpora u turizmu.

-Danas i sutra djelatnici i povjerenstvo, koje odlučuje o sredstvima koja potiču turizam, obilaze županiju radi kontrole iskorištenih sredstava, koja su im odobrena u 2016. godini. Prošle godine odobreno je financiranje turističkih projekata u jedanaest obiteljskih i turističkih destinacija. Danas smo u obilasku OPG-a Kovač. Ove godine smo uvidjeli da su neka pravila, koja smo si postavili ograničena, želimo promijeniti način sufinanciranja u poljoprivredi i turizmu. Želimo otvoriti jednostavnije i izdašnije mogućnosti financiranja, tako da se u proračunu za 2018. godinu može vidjeti odrađeno ciljano smanjenje, međutim ta sredstva su predviđena u razvojnom fondu, koji će upravo kroz prvu polovicu godine utvrditi kriterije kako bi mogli puno kvalitetnije pomagati lokacije kao što je ova, rekla je Furdek Hajdin.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin kazala je da po postojećim pravilima obitelj Kovač ne može po četvrti put dobiti potporu.

-Konkretno kod OPG-a Kovač došli smo do barijere, jer su nam se oni javili i ove godine na natječaj, međutim to im je četvrta godina u nizu više nisu mogli dobiti sredstva. Vidimo na terenu da ljudi vrijedno rade i zaista je teško ne sudjelovati, kada imate sredstva na raspolaganju, a imate razloga i zakonsku opravdanost da im odobrite potporu. Jasan nam je zadatak da moramo sami sebe korigirati, da bi bili više otvoreni prema gospodarstvima, rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.