Home

Obilježena 400. godišnjica rođenja Jurja Križanića i Dan općine Ribnik

U središtu Ribnika otkriven spomenik Jurju Križaniću

10.6.2018.

Središnja svečanost obilježavanja 400. godišnjice rođenja Jurja Križanića održana je danas u Ribniku. Tom prigodom obilježen je i Dan općine Ribnik. U središtu Ribnika otkriven je spomenik Jurju Križaniću, skulptura u bronci rad Marije Ujević Galetović. Spomenik je poklon Grada Zagreba Ribniku. Spomenik su otkrili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i župan Damir Jelić. Načelnik Općine Ribnik Željko Car bio je vrlo uzbuđen, te je emotivno rekao da se Križanić vratio kući.

-Ribnik je danas dobio vrhunsku skulpturu Marije Ujević Galetović, a ona to smatra svojim najboljim djelom. Dobili smo i urbanizirani prostor, ja se nadam zametak budućeg ljepšeg Ribnika, mjesto gdje će se ljudi odlično osjećati. Križanić se vratio doma 400 godina nakon rođenja, ponovno je ovdje i svakako je dobrodošao, kazao je Car.

Program je nastavljen u prostoru Starog grada Ribnika, gdje su govorili Željko Car, vlasnik dvorca Louis Frankopan, župan Damir Jelić, saborska zastupnica Marija Jelkovac, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina i akademik Ivan Golub. U prigodnom programu nastupili su Zagrebački solisti i Zbor Hrvatske radio televizije, koji su oduševili brojnu publiku.