Home

Održana jubilarna 10.Konferencija pružatelja usluga osobama s invaliditetom

Savez danas okuplja 17 udruga osoba s invaliditetom

4.12.2017.

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizator je 10. Konferencije pružatelja usluga osobama s invaliditetom, koja je održana danas u restoranu Kristal. Ove godine Konferencija je jubilarna i bavila se je retrospektivom jednoga desetljeća rada sa i za osobe s invaliditetom. Izlagači su bili iz različitih sektora, a kroz njihova izlaganja pokazali su kako i što su radili u proteklih 10 godina te kako danas vide položaj osoba s invaliditetom iz perspektive pružatelja usluga. Ideja Konferencije bila je na jednom mjestu okupiti profesionalce, predstavnike upravnih tijela, predstavnike lokalne i područne samouprave, nevladine organizacije,volontere  i  brojne pružatelje usluga osobama s invaliditetom iz svih sektora kako bi kroz suradnju i umrežavanje  potaknuli unapređenje položaja osoba s invaliditetom i njihovih udruga. Inače, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije nevladina je i neprofitna  organizacija, osnovana prije više od 40 godina od  pravnih osoba koje okupljaju osobe s invaliditetom koje su  volonterski i profesionalno angažirane u skrbi o osobama s invaliditetom u Karlovačkoj županiji. Savez danas okuplja 17 udruga osoba s invaliditetom.

Pozdravne riječi prisutnima uputila je dr. sci. Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade i Andreja Navijalić, zamjenica karlovačkog gradonačelnika, koja je održala izlaganje o Gradu Karlovcu kao partneru i pružatelju usluga osobama s invaliditetom, kojih na području Karlovca prema posljednjim statistikama ima 10 posto.

Blaženka Presečan predsjednica Saveza, u radni dio Konferencije uvela je s temom "Retrospektiva jednog desetljeća rada sa i za  osobe s invaliditetom", gdje je prije svega pohvalila suradnike i članove udruga, ustanova i institucija koji su nesebično dali svoje vrijeme, znanje i trud da se društvo mijenja i da postajemo zajednica bez predrasuda i prepreka. Svoja iskustva i rad u proteklom desetljeću, prezentirali su Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Centar za socijalnu skrb grada Karlovca, Društvo multiple skleroze Karlovačke županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Udruga gluhih i nagluhih Karlovačke županije te Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić„ Karlovac. Organizator je za sve prisutne pripremio i nekoliko iznenađenja. Prvo je bio ples, koje su izveli članovi udruge River dance Karlovac te Mirsad Bećirović i Jasmina Slavnić, zatim jubilarna rođendanska torta i tombola za koju su nagrade osigurali Aquatika, tvrtka Zelenilo i Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić.