Home

Održava se radionica Škola protokola

Nakon radionice predstavljena je i knjiga Ermine Duraj, Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj

12.6.2018.

Radionica Škola protokola održava se danas u Aquatici, a organizira je Hrvatska zajednica županija u suradnji s Karlovačkom županijom. Radionicu su vodili Ermina Duraj voditeljica Kabineta župana Primorsko-goranske županije te Bernardo Pahor, voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću Karlovačke županije.

Pahor je naglasio da je ovaj projekt započeo prije godinu i pol dana te se radionice na temu protokola organiziraju u svim županijama, a pojasnio je i razloge zašto se krenulo u ovakav način edukacije.  

- Problem je što protokol kao znanje i kao umijeće ima vrlo malo pisanih knjiga i materijala koji mogu podučiti ljude. Dakle ove radionice su zlata vrijedne za one koji se dotiču u svome radu s protokolom jer naprosto nemaju priliku od nekuda naučiti. Bez obzira na svu teoriju, praksa je ipak najbolja spoznaja kako se to radi, a mi pokušavamo kroz ovakve radionice ljude naučiti ili podsjetiti na neka pravila protokola, istaknuo je Pahor, kao i da su protokol i odnosi s javnošću dva različita, iako prilično isprepletena posla.  

- Protokol znači određena pravila ponašanja, organizacija određenih evenata, događaja, susreta… Postoji razina diplomatskog protokola koja to obrađuje na državničkoj razini, a odnosi s javnošću su jedna druga priča koja je vezana za sami protokol i odnosi s javnošću su također jedna znanstvena disciplina koja bi se u ovom trenutku na nekoj razini trebala nadograđivati u smislu poduke, dodao je stručnjak za protokol Karlovačke županije.    

Nakon radionice predstavljena je i knjiga Ermine Duraj, Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj.  

- To je jedina takva knjiga napisana u Hrvatskoj, a kako dolazim iz svijeta edija i prešla sam u svijet PR-a prije 12 godina, želja mi je bila sažeti znanja i iskustva koja sam zajedno sa svojim kolegama stjecala sve ove godine i pojednostaviti život i posao svim kolegama koji se nađu u prilici raditi odnose s medijima, odnosno odnose j javnošću u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kazala je autorica.

Naime, odnosi s medijima samo su jedan dio odnosa s javnošću, kao što je i protokol jedan segment odnosa s javnošću.  

- Zato  sam se odlučila za odnose s medijima jer je to najvažniji dio odnosa s javnošću koji je važan u komuniciranju poruka koje želimo prenijeti građanima. Da bismo tu poruku prenijeli kako treba i u vremenu u kojem treba, onda trebamo imati dobru komunikaciju s medijima jer su oni najbrži model komunikacije. Zato su odnosi s medijima vrlo važni ne samo kod lokalne i regionalne samouprave nego kod svih institucija, rekla je Ermina Duraj.