Home

OŠ Banija ostvarila najbolje rezultate na međužupanijskoj smotri GLOBE

Smotra održana u OŠ Mahično

9.3.2018.

Međužupanijska GLOBE smotra gdje su svoje projekte i cjelogodišnje aktivnosti predstavile osnovne i srednje škole iz dijela Primorsko-goranske, Zagrebačke i Karlovačke županije održana je danas u OŠ Mahično.

Program obuhvaća svakodnevna atmosferska, hidrološka, fenološka, biometrijska i pedološka mjerenja te učenici i njihovi mentori tijekom godine mjere navedena mjerenja, bilježe opažanja u okolišu i svakodnevno šalju podatke u GLOBE svjetsku bazu podataka. Ona pruža uvid u sva mjerenja u svijetu te se na taj način može surađivati sa znanstvenicima iz navedenih struka. Na temelju cjelogodišnjeg rada učenici izrađuju projekte za državnu GLOBE smotru i natjecanje.

Međužupanijsko povjerenstvo će za Državno natjecanje predložiti slijedeće škole koje su postigle najbolje rezultate, a to su : OŠ Banija, OŠ Dubovac, OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko, Gimnazija Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, OŠ Mahično, OŠ Cetingrad i OŠ Draganići.

GLOBE program u Republici Hrvatskoj provodi se od 1997. godine a glavni pokrovitelj programa je NASA, USA. U taj internacionalni program uključeno je više od 100 zemalja iz cijelog svijeta.