Home

Predstavljena brošura „Uspješni lokalni EU projekti u Hrvatskoj“

Radi se o projektima Veleučilišta, tvrtke Arkada, KAquariumu i udruge Carpe Diem

18.4.2017.

 

Predstavljanje brošure Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije „Uspješni lokalni EU projekti u Hrvatskoj“ bila je tema današnje konferencije za novinare u Uredu župana.

Direktor Razvojne agencija Karlovačke županije „Karla“, Viktor Šegrt rekao je kako je njihova agencija bila zamoljena od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da dostave projektne prijedloge koji bi ušli u kandidaturu za najuspješnije lokalne projekte. Dostavili su pet projektnih prijedloga, a uvrštena su četiri. Radi se o projektu Intrepid karlovačkog Veleučilišta, projektu tvrtke Arkada vezanom uz povećanje kapaciteta, Slatkovodnom akvariju i muzeju rijeka-KAquariumu, te projektu „Klub za zapošljavanje mladih“ udruge Carpe Diem. Predstavljajući projekt KAquarium, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Andreja Navijalić podsjetila je kako se radi o respektabilnom projektu kojim je Karlovac dobio jedinstvenu turističku, obrazovnu i znanstvenu atrakciju. Ukupna vrijednost mu je 36,691 milijuna kuna, od čega su 36,222 milijuna kuna ili 98 posto sredstava iz Europske unije. Naglasila je i kako se u šest mjeseci od kako je otvorena, Aquatika približila brojci od 50 tisuća posjetitelja, te kako im je želja akvarij još više međunarodno pozicionirati. Dekan Veleučilišta, Branko Wasserbauer rekao je kako je cilj projekta Intrepid bio povećati kapacitete i povezanost  sa malim i srednjim poduzetnicima. Uređena je ruševna zgrada u kampusu i osposobljen laboratorij gdje se obavljaju ispitivanja za gospodarstvo i vježbe za studente, odnosno osposobljavaju budući stručnjaci kako bi se što brže mogli uključiti u tržište rada i kako bi ostali u Karlovačkoj županiji. Vrijednost projekta je 7,8 milijuna kuna, od čega je 5,5 milijuna kuna sredstava Europske unije, a ostalo su vlastita sredstva. Wasserbauer je najavio i nastavak toga projekta. Marija Ivanić, direktorica tvrtke Arkada pojasnila je kako je njihov projekt vezan uz povećanje kapaciteta te tvrtke za proizvodnju kamenih agregata i radove u niskogradnji u skladu s čim su nabavili sedam novih strojeva. U planu im je, kako je navela, zaposliti sedam novih radnika, povećati proizvodnju za 20 posto i povećati prihode od izvoza u Sloveniju. Aleksandra Podrebarac, predsjednica  Udruge Carpe Diem kazala je kako se radi o projektu kojem je bio cilj smanjiti broj nezaposlenih mladih u Karlovcu. Provodio se 18 mjeseci  i obuhvatio je 101 nezaposlenu osobu. Projekt je uspješno završilo 98 osoba od čega se njih 53 zaposlilo, što Podrebarac smatra vrlo dobrim rezultatom. Stvorili su i bazu stručnjaka od 10-ak ljudi koji po potrebi organiziraju određene radionice za korisnike Kluba, te proveli anketu među poslodavcima i nezaposlenim mladima kako bi dobili uvid u vještine i znanja koja se traže na tržištu rada, a nedostaju mladima. Ovaj projekt vrijedan je 603,48 tisuća kuna, od čega su 526,29 tisuća kuna EU sredstva. Podrebarac je također najavila nastavak projekta za koji se već pripremaju.

Župan Ivan Vučić rekao je kako navedeni projekti obuhvaćaju sve branše te kako će unaprijediti gospodarsku i turističku ponudu Karlovačke županije.

-Jedna smo od sedam županija čija četiri projekta su ušla u ovu brošuru i po tome smo među boljim županijama, istaknuo je Vučić dodavši kako ima još projekata koji zaslužuju biti uvršteni i bit će, kako je naveo, u nekoj drugoj brošuri.