Home

PU karlovačka donirala bicikle i zaštitne kacige za pet osnovnih škola

Bicikli su donirani za potrebe edukacije djece o sigurnom kretanju u prometu

13.4.2018.

Policijska uprava karlovačka donirala je danas pet bicikala i zaštitnih kaciga za osnovne škole Grabrik, Žakanje, Ivana Brlić Mažuranić iz Ogulina, Generalski Stol i Braća Seljan. Bicikli su donirani za potrebe edukacije djece o sigurnom  kretanju i s ciljem podizanja razine sigurnosti u cestovnom prometu.

Načelnik PU karlovačke, Josip Ćelić zahvalio je školama na dosadašnjoj suradnji i na ostalim zajedničkim projektima, te istaknuo:

-Poznato je da policija provodi niz preventivnih akcija, posebno kad govorimo o prometu i mladima. U proteklih dvije godine PU karlovačka je s ciljem obučavanja najmlađih dobnih skupina djece donirala devet bicikala u devet škola, a ove godine smo iz Nacionalnog programa izdvojili sredstva i to napravili za pet škola, istaknuo je Ćelić.  Naglasio je kako je važno osposobiti  djecu da prođu edukaciju programa osposobljavanja za vozače bicikla i sigurno sudjeluju u prometu.

-Na taj način želimo spriječiti neželjene posljedice jer djeca samostalno zakonito ne bi smjela do 14. godine sudjelovati u prometu osim iznimno ako je uz njih  starija osoba od 16 ili više godina ili mogu sudjelovati s biciklom u prometu sa devet godina ako su prošla edukaciju osposobljavanja za bicikle, rekao je prvi čovjek PU karlovačke. Kazao je i kako se vole baviti uzrocima, a ne posljedicama.

-Cilj policije je da predvidi određene nezakonitosti i spriječi neželjene posljedice a smatram i da ćemo na ovaj način napraviti puno, te kroz kvalitetnu edukaciju i kvalitetno osposobljavanje napraviti taj mali iskorak i osposobiti određeni broj djece kako ne bi bilo posljedica ni za djecu niti za sve ostale, zaključio je Ćelić.

Nekoliko savjeta za sigurno sudjelovanje u prometu upravo mladih  biciklista iznio je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Dražen Živčić.

-Bicikl spada u kategoriju vozila i za njega vrijede sva ostala pravila kao i za vozače osobnih vozila, motocikala i mopeda. Dugo smo čekali odluku o donošenju Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkih ispita koja je stupila na snagu 2016. godine i koja je vama ravnateljima škola i profesorima tehničke nastave dala alat s kojim bi morali, nažalost još nije obveza, na vama to stoji, obučiti što veći broj djece petih ili petih do osmih razreda osnovnih škola kako bi mogli sigurno i samostalno upravljati biciklom u prometu, poručio je Živčić. Podsjetio je i kako se biciklisti moraju kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ukoliko je nema trebaju se kretati uz desni rub kolnika, da osobe mlađe od 16 godina moraju imati zaštitnu kacigu, ne smiju biti pod utjecajem alkohola. Novina je da od sumraka do svanuća i danju za vrijeme smanjene vidljivosti moraju imati upaljena svjetla i reflektirajući prsluk ili biciklističku opremu koja ih ističe u prometu. ravnatelji su na kraju zahvalili na donaciji koja će učenicima koristiti za svladavanje znanja i uspješno uključivanje i sudjelovanje u prometu.