Home

Radijski prijenosi sjednica Županijske skupštine županu Jeliću su preskupi

Po ovim ciframa, dok sam ja župan, prenositi nećemo, rekao je Jelić

13.4.2018.

U tijeku je još uvijek sjednica Županijske skupštine, na kojoj je do 13 sati odrađena tek prva točka dnevnog reda. No, današnja je sjednica nije prenošena niti putem Hrvatskog radio Karlovca i Radio Ogulina.

Zašto su ukinuti prijenosi na sjednica Županijske skupštine na Hrvatskom radio Karlovcu i Radio Ogulinu, pitanje je koje je županu Damiru Jeliću uputio zamjenik predsjednika Županijske skupštine Ivan Vuković iz SDP-a. Kao i koji je razlog da se „radi iza zatvorenih vrata“. Isto je zanimalo i njegovog stranačkog kolegu Josipa Benčića.

Kako je župan odgovorio, razlog je u tome što je prijenos preskup, a potom je iznio i podatke o koštanju prijenosa.

Ovdje je podatak, po minuti oni koji prenose su 26,98 puta ispred vas koji predstavljate ljude, u financijskom kontekstu. Znači kad se vaša naknada uzme takva kakva jest i zbroji se ono što to košta Karlovačku županiju. To je ogroman nesrazmjer po našem mišljenju. Konkretno, pet sati vam traje županijska skupština, 3.375 kuna je jedan sat prijenosa, dvije radio postaje su i devet sjednica i neka je to četiri godine to je 1,2 milijun kuna, rekao je Jelić.  

Iznio je i podatke o troškovima prijenosa na godišnjoj razini.

Uzmete ovdje da je nekakvih 303.000 kuna su samo prijenosi sjednica. To je prevelik novac i mi u ovom trenutku razgovaramo. Ponuda koja je stigla od Rado Ogulina je ponuda koja bi bila viša ili na istoj razini nego što je ova sada. Kod Karlovca su oni nešto spustili, dodao je župan, kao i zašto je prošlu sjednicu prenosio Radio Karlovac, a ne i Radio Ogulin.  

 Nije pod ugovorom prenosio, nego su došli ovdje i prenosili, ako imaju želje prenositi zbog informiranja građana, da se ne bi stekao dojam da mi skrivamo informacije, dobrodošli su, samo neka se najave i neka prenose. Nema nikakvog problema. Po ovim ciframa, dok sam ja župan, a vi me podržavate, barem pozicija, prenositi nećemo. Zašto? Zato što to nije racionalno. Takav novac neće dobivati, naglasio je Damir Jelić.

U aktualnom satu također je bilo pitanja vezanih za komunalnu infrastrukturu, od mostova, do čišćenja pijeska s prometnica i slično, županijski su vijećnici iznijeli i niz primjedbi, primjerice Živi zid je prozvao da se njihove vijećnike opstruira u radu i ne dobivaju pozive za sjednice odbora na vrijeme.

Nakon aktualca koji se protegao na dobih dva sata, uslijedila je poduža rasprava oko usvajanja zapisnika s prošle sjednice. Do 13 sati vijećnici su uspjeli odraditi tek jednu točku dnevnog reda, a radi se o izvješću župana za prvih šest mjeseci mandata. Izvješće su podržali vijećnici pozicije i Mostovi vijećnici, protiv je bio Živi zid, dok su vijećnici SDP-a bili suzdržani.