Home

Rumobilom prema Ozlju u berbu gljiva i Dvorski bal

U subotu 14. listopada gljivarijada i kestenijada, a 21. listopada plesne radionice i Dvorski bal

10.10.2017.

Eko selo Viki u Ilovcu u Zaluki pored Ozlja u subotu, 14. listopada bit će središte okupljanja ljubitelja prirode i gljivara, na koje svi zainteresirani mogu doći organiziranim izletničkim vlakom  RUMOBIL-om iz Zagreba i Karlovca.

Jednodnevni izlet uključuje vođeno branje gljiva, edukativno predavanje te gljivarski gulaš i pečene kestene. Za djecu je organiziran Gljivarski pentaptih, pet kreativnih igara na temu gljiva, koje će voditi poznati televizijski voditelj i autor Turbo Limach Showa danas pisac dječjih knjiga, Siniša Cmrk te razgledavanje morskih školjki starih 150 milijuna godina, jer je današnje područje ozaljskog kraja nekad bilo dio plitkomorskog okoliša velikoga sredozemnoga oceana Tethys.

RUMOBIL vlak polazi iz Zagreba s Glavnog kolodvora u 8.02 ,  povratak u Zagreb je u 19 sati. Cijena povratne karte je 40 kuna, a djeca do 6 godina putuju besplatno. Za putnike iz Karlovca cijena povratne karte je 20 kuna, a vlak kreće u 8.51 sati.

Posljednji ovogodišnji RUMOBIL vlak za Ozalj organiziran je za subotu, 21. listopada, kada će se u Zavičajnom muzeju Ozalj, odnosno na ozaljskom starom gradu održati tradicionalni Dvorski bal. Besplatna radionica menueta i srednjevjekovnih plesova počinje u 18 sati, nakon koje slijedi fotografiranje s kostimiranim povijesnim osobama ozaljskog kraja, a od 20 sati počinje Dvorski bal Ivana Belostenca.

Inače, RUMOBIL turistički vlakovi samo su jedan od osam RUMOBIL-ovih pilot projekata koji se istodobno provode u Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj, financiraju se novcem iz fonda Interreg Central Europe. Od ukupno 13 partnera tog međunarodnog projekta, iz Hrvatske sudjeluju HŽ Putnički prijevoz i Savez za željeznicu, a među 3 pridružena partnera je i HŽ Infrastruktura. Grad Ozalj korisnik je projekta RUMOBIL i organizira turističke, kulturne i gastronomske sadržaje u koje uključuje lokalne institucije i OPG-ove.

To je ujedno i cilj projekta, održivom mobilnošću pomoći lokalnoj zajednici u poboljšanju demografske slike. RUMOBIL će na karlovačko i ozaljsko područje voziti do kolovoza 2018.